Gaat burgemeester Van Aartsen voorbij aan zorgplicht handhavers?

Gaat burgemeester Van Aartsen voorbij aan zorgplicht handhavers?

Handhavers in Amsterdam moeten in de toekomst bij agressie langer op politiehulp wachten. Dit schrijft Het Parool maandag 2 juli jl. in een artikel. Er is namelijk sprake van te weinig politiecapaciteit aan de ene kant; en een uitbreiding van het aantal handhavers aan de andere kant. ‘Ondersteuning vanuit politie wordt (in de toekomst) moeilijker te realiseren’, zo quoot Het Parool waarnemend burgemeester Van Aartsen. Die dit schrijft in een brief naar de gemeenteraad.

Ik schrok en ging er nog eens extra goed voor zitten. Dan krijgen deze handhavers natuurlijk een betere wapenuitrusting, zoals een wapenstok en pepperspray – dacht ik direct. En extra training in hoe zij zich uit een dreigende situatie kunnen redden. Helemaal omdat er in het artikel ook staat dat zij vooral in overlastgebieden ingezet gaan worden.

Maar nee, dat blijkt niet het geval.

Geweldsincidenten tegen handhavers vervijfvoudigd

Mijn verbazing is compleet als ik lees dat het aantal geweldsincidenten tussen 2015 en 2017 is vervijfvoudigd. Dit blijkt uit het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR) van Amsterdam. Van 90 meldingen in 2015; naar 465 meldingen van geweld tegen handhavers in 2017.

Dus Van Aartsen – de werkgever van handhavers in Amsterdam – constateert zelf dat:

Van Aartsen zorgplicht vergeten?

Ik laat dit even op mij inwerken en bedenk dat ik daar graag nog één conclusie aan toevoegen: Van Aartsen gaat volledig voorbij aan zijn zorgplicht, zoals die is omschreven in de Arbowet. Of hij kent ‘m niet. Of hij is even vergeten welke verplichtingen de zorgplicht met zich meebrengt.

Beste meneer Van Aartsen,

om uw geheugen op te frissen: ‘De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers’, zo staat op het Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit is een verplichting van werkgevers.

Het ministerie maakt het nog extra expliciet door op te sommen waar een werkgever voor moet zorgen. Onder andere:

De gevaren bij de bron geeft u zelf al duidelijk al aan. Die ontstaan namelijk door het tekort aan politiecapaciteit. Met als gevolg het bij nood niet te hulp kunnen schieten van (het toenemende aantal) handhavers.

Veilige middelen en werkmethoden dan? Om de gevaren bij de bron te ondervangen. Om – binnen de situatie – toch ‘een zo veilig en gezond mogelijke arbeidssituatie te creëren’ (ik citeer weer van het Arboportaal).

Vindt het college niet nodig.

Meneer Van Aartsen, u bent burgemeester. Taak 1 volgens uw eigen overheid: de openbare orde en veiligheid in de gemeente bewaken. Hieronder valt óók de veiligheid van uw eigen handhavers.

 

Richard Gerrits

Lees hier het artikel van Het Parool