Vakbond BOA ACP

Handhaver Louis Schoenmaker (54): ‘Blijf ik dit tot mijn pensioen doen?’

Handhaver Louis Schoenmaker is 54 en ‘zit nog lekker in zijn functie’. Toch weet hij al dat hij niet tot zijn pensioen op straat wil werken. Louis ging in gesprek met de coaches van het 45-plustraject, een tijdelijke regeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierin krijgen 45-plussers uit enkele beroepsgroepen de kans om samen met een professionele loopbaanadviseur na te denken over waar je staat. Een soort loopbaan-apk. De regeling geldt ook voor boa’s, handhavers en toezichthouders en kost je niets! (Oja, en je hoeft ook geen lid te zijn van Vakbond BOA ACP!) 

‘Wildplassen kom ik wel vaker tegen, maar ooit heb ik iemand bekeurd voor wildpoepen’. Ik spreek Louis over zijn loopbaan-apk, maar kan het niet nalaten eerst nog even te vragen naar een paar leuke anekdotes. ‘Ik zag op het Stationsplein van Den Haag iemand achter een container zitten’, gaat hij verder. ‘Ik liet hem zijn grote boodschap afmaken en heb hem toen geverbaliseerd. Ik heb hem daarna maar geen hand gegeven!’, lacht de senior handhaver en lid van het flexteam van de handhavingsorganisatie van gemeente Den Haag. Het is een van de incidenten die hij niet snel zal vergeten; zo’n gebeurtenis maakt het werk afwisselend. Toch denkt Louis na over een volgende stap in zijn carrière.

Rustigere sfeer

Louis: ‘Tot 2006 werkte in ik in de particuliere sector op kantoor, maar ik wilde verandering en ik solliciteerde voor parkeercontroleur. Ik werd aangenomen en ben inmiddels senior handhaver. Ik vind de interactie met mensen heel plezierig en zit op dit moment nog lekker in mijn functie.’

Waarom heb je dan toch gekozen voor een loopbaan-apk? ‘Ik stel mezelf de laatste tijd de vraag: blijf ik dit tot mijn pensioen doen? Ik merk dat ik behoefte krijg aan een rustigere sfeer. Bovendien spreek ik mensen bijna altijd aan op iets wat niet mag; ik zou mensen vaker blij willen maken.’

Administratieve functie

Het traject loopt helemaal buiten je werkgever om. Doe je het in je eigen tijd, dan merkt je bedrijf er niets van. Toch kan het wel helpen als je het bespreekt. De juiste stappen in je loopbaan zetten, lukt immers het beste als je het samen doet. Bij Louis dacht zijn teamhoofd met hem mee. Louis: ‘Na een eerste gesprek was mijn doel duidelijk: een administratieve functie binnen gemeente Den Haag waarbij ik in contact blijf met burgers. Ik wil van waarde zijn, mensen helpen.’

Inmiddels heeft Louis zijn eerste sollicitatiebrief geschreven: ‘Ik ken collega’s die te lang zijn doorgegaan. Onze werkgever zorgt goed voor haar medewerkers, maar qua taken heb je dan weinig keuze. Ik houd de regie liever zelf.’

Speciaal programma voor leidinggevenden

Geef jij leiding aan boa’s, handhavers of toezichthouders? Dan kun je binnen ditzelfde programma tips krijgen in hoe je met je medewerkers in gesprek kunt gaan over hoe het met ze gaat. Zijn er medewerkers die in aanmerking komen? Heb je iemand in gedachten die met een paar gesprekken geholpen zou zijn? De coaches kunnen jou helpen. En natuurlijk kun je zelf ook in gesprek over je loopbaan.

Ook mogelijkheden als je nog geen 45 bent

Ben jij ook benieuwd waar jij staat in je werkende leven? Nadenken over je loopbaan betekent niet dat je nu niet op je plek zit. Het betekent dat je vooruit denkt en klaar bent voor de toekomst. Een extra cursus of een ander taakaccent kan inzetbaarheid met jaren verlengen. Of je concludeert juist dat je niets wilt veranderen. Hoe dan ook: je krijgt inzicht in je kwaliteiten en mogelijkheden, en in hoe je deze inzet op de arbeidsmarkt. Er zijn ook mogelijkheden voor boa’s, handhavers en toezichthouders die nog geen 45 zijn!

Meer weten? Ga naar ikbenboa.nl/mijn-loopbaan

 

 

Terug naar overzicht
Wil je ook reageren?

Log hieronder in met je e-mailadres of lidnummer en je wachtwoord. (Hulp bij inloggen)

 

Spelregels voor reageren
  • Houd rekening met je voorbeeldfunctie: ook burgers lezen jouw reactie.
  • Behandel iedereen met respect.
  • Kwetsende of aanstootgevende reacties worden verwijderd.
  • Heb je vragen? Mail ons

 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close