In elkaar geslagen tijdens je dienst

In elkaar geslagen tijdens je dienst

Het is een zachte zondagmiddag in oktober 2016. Handhaver Barry is aan het werk in het gebied rondom de Johan Cruyff-arena in Amsterdam. Het is 12.30 uur en het is druk vanwege de wedstrijd Ajax-Utrecht die op het punt staat om te beginnen.

Barry: ‘Samen met een collega moest ik toezicht houden op het verkeer rondom de arena. Ik zag twee auto’s stil gaan staan net na een bocht. Bovendien gold daar op dat moment een stopverbod. Een achteropkomende auto moest uitwijken en veroorzaakte hierdoor bijna een ongeval. Daarop besloten wij beide bestuurders aan te spreken.
‘Op onze vraag iets verderop te gaan staan, reed een van de auto’s door. De bestuurder van de tweede auto begon door zijn open raampje direct te schelden en bleef in het stop-verbod-gebied staan. Toen stapte hij uit.’

Negeren stopverbod

De agressieve bestuurder weigert zich te identificeren. Barry besluit de man te bekeuren voor het negeren van een stopverbod. Wel heeft hij hiervoor een foto nodig van het kenteken. Maar de bestuurder gaat ervoor staan en maakt bewegingen zodat Barry het kenteken niet in beeld krijgt.
Barry: ‘Het werd duwen en trekken. Toch lukte het om een foto van het kenteken te maken, alleen rukte een van de vrouwen daarop mijn telefoon uit mijn hand. Ik pakte deze terug, zij gilde en toen kreeg ik van haar man de eerste vuist op mijn gezicht.’

Regen van stoten en klappen

De bestuurder van de eerste auto blijkt zijn broer en is ook met zijn gezin. Niet alleen de twee mannen, ook de vrouwen keren zich tegen Barry en zijn collega. De kleine kinderen kijken toe.
Er volgt een regen van stoten en klappen. Barry: ‘De broer van de man richtte zich op mijn collega, ik moest twee vrouwen en de man van me af zien te houden. Daarna moest ik zelf ook geweld gebruiken om mij te verdedigen.’

C2000 werkte niet

Wat Barry op dat moment niet weet is dat de gastkoppeling met C2000 niet werkt. Per vergissing is de verbinding amper een half uur daarvoor verbroken. Alleen een collega op de mobiele post hoort Barry’s oproep om assistentie. Deze rent direct naar buiten en roept er onderweg enkele paraat staande ME-collega’s bij. Samen eindigen zij het gevecht.
‘Ik voelde door de adrenaline lichamelijk niets van de klappen’, vertelt Barry. ‘Op het bureau werden we bovendien als helden onthaald, omdat we onbewapend stand hadden gehouden. De samenwerking met de politie is in Zuidoost heel erg goed. We maakten foto’s van de schade en het letsel, en schreven een rapport van bevindingen. Ook deed ik aangifte.’ Twee dagen later ging hij weer aan het werk.

Boa niet in politiesysteem

Een paar maanden later volgt een teleurstellend bericht: de zaak is geseponeerd: ‘De wederpartij had ook aangifte gedaan en het OM gooide het op een wederzijdse vechtpartij.’ Dat Barry was aangevallen in de uitoefening van zijn werk, ging men aan voorbij. ‘Ik zakte door de grond. Iedereen heeft het over “handen af van hulpverleners” en juist het OM liet mij vallen.’
Belangrijk probleem daarbij is dat buitengewoon opsporingsambtenaren niet in het politiesysteem staan. Zoals voor bijvoorbeeld politieagenten, ambulancemedewerkers en belastinginspecteurs wel het geval is. Doet een boa aangifte, dan doet hij dat dus formeel als burger. Het OM en de rechter konden Barry daardoor niet als hulpverlener duiden.

Artikel-12-procedure

Barry meldt zich bij zijn vakbond, Vakbond BOA ACP. ‘Daar kreeg ik te horen: “We gaan je helpen.” En: “Dit gaan we winnen.” Ik was heel blij dat ik nu mensen naast had staan.’ In december 2016 start de vakbondsadvocaat Karen een artikel-12-procedure, die inhoudt dat je een klacht indient vanwege niet-vervolging. Krijgt de klager gelijk, dan moet de zaak alsnog naar de rechter.

Taakstraf

De advocaat dient aanhoudend verzoeken in om te voorkomen dat de zaak in een la belandt. Uiteindelijk wordt Barry meerdere keren opgeroepen om zijn verhaal te vertellen. Ook getuigenverklaringen en het bewijs worden in overweging genomen. Uiteindelijk beslist het gerechtshof dat de daders alsnog moeten worden vervolgd. Twee (!) jaar na het incident – oktober 2018 – worden zij inderdaad veroordeeld tot een taakstraf, geldboete en schadevergoeding.
‘Eindelijk rechtvaardigheid’, verzucht Barry.

Alerter

Eind goed al goed? In het begin niet. Lichamelijk viel het letsel mee, maar lange tijd is Barry alerter bij een staande houding dan voorheen. Bij agressief gedrag staat hij direct op scherp en in de periode kort na het incident vraagt hij sneller om assistentie. Ook checkt hij of zijn porto nog steeds wordt uitgeluisterd. Gelukkig heeft hij daarna al weer genoeg aanhoudingen verricht die wel goed zijn verlopen. ‘Ik ben de vakbond heel dankbaar.’

Lees hier meer over de juridische hulp waar je als lid van Vakbond BOA ACP recht op hebt.