5 vragen aan Joost Eerdmans over geweld tegen boa’s

5 vragen aan Joost Eerdmans over geweld tegen boa’s

22 apr 2020, Coronavirus

Joost Eerdmans is fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Als wethouder Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte was hij tussen 2014 en 2018 verantwoordelijk voor de boa’s in de havenstad. Tijdens de coronacrisis neemt het geweld tegen boa’s, handhavers, toezichthouders toe -met een triest dieptepunt in het paasweekend in Rotterdam, waarbij twaalf boa’s werden belaagd en vijf daarvan gewond raakten-.
Vakbondsadviseur Marianne van Smaalen stelt Eerdmans vijf vragen over het toenemende geweld tegen boa’s.

Door: Annemiek Brumsteede

Marianne van Smaalen: “Uit een enquête die wij vorige week hielden onder boa’s blijkt dat 50 % een geweldsincident heeft meegemaakt tijdens de coronacrisis en 90 % van de ondervraagden zich wil kunnen verdedigen met wapenstok en/of pepperspray. Wat vind je van de enquête uitkomsten?”

Joost Eerdmans: “Toen ik als wethouder in Rotterdam over de boa’s ging, heb ik zelf ook een onderzoek gedaan. Ik denk dat het in 2017 was. Toen was er een kleine minderheid die zich bedreigd voelde en voor inzet van middelen was. Deze enquête laat nu heel ander beeld zien. Het past meer bij mijn eigen beleving bij incidenten, ook los van de coronacrisis.
Wat er toen wel uit het onderzoek kwam is dat het werk steeds lastiger wordt. Het beeld ontstond bij mij dat het niet zo makkelijk is om boa te zijn. Volgens mij komt dat door twee dingen: ze doen heel risicovol werk èn de boa kampt met een imagoprobleem, dat nog stamt uit de tijd van stadswachten en melkertbanen. Het publiek heeft al gauw een houding tegen ze van: ‘bemoei je met je eigen zaken’.”

MvS: “Moeten handhavers verdedigingsmiddelen krijgen volgens jou?”

JE: “Ja, dat vind ik wel. Als je gezag wilt hebben, moet je het ook uitstralen en verdedigingsmiddelen helpen daarbij. Maar burgemeester Aboutaleb wil geen wapenstok en pepperspray voor boa’s. Dat is denk ik fnuikend voor hun vertrouwen en daarom voelen boa’s zich ook niet stevig in hun werk staan. In deze tijd moeten ze een ze stap naar voren zetten om de regels rondom corona te handhaven. Tegelijk zegt onze burgemeester dat ze een stap terug moeten doen als een situatie dreigt te ontsporen. Maar zoiets gaat vaak heel gefaseerd. Een praatje kan eindigen in een gevecht. Het gaat erom: wie wint zo’n strijd en ik vind dat de boa dat moet zijn. Verdedigingsmiddelen zijn puur bedoeld voor noodgevallen.”

MvS:”Hoe zie jij de samenwerking tussen boa en politie?”

JE: “De boa springt in gat dat ontstaat door het tekort aan agenten. Ook daarom vind ik het slecht om ze geen middelen te geven. Want zo staan ze al meteen 2-0 achter, terwijl ze politietaken overnemen. Ze gaan naar incidenten waar de politie op afgestuurd hadden moeten worden, maar die is er niet. We hebben een tekort van 5000 agenten in Rotterdam.
Boa’s zijn bekwaam in opsporing, ik vind dat je ze ook zo moet inzetten. En dat betekent dat ze in situaties komen die potentieel gevaarlijk zijn. Het geweldsincident in Rotterdam was met pepperspray niet uit de hand gelopen. Dat Aboutaleb geen verdedigingsmiddelen wil voor handhavers, valt me tegen van een burgemeester die ik hoog heb zitten. Pas als er echt iets fout gaat, zal je zien dat hij om gaat. Maar waarom zou je daarop wachten?
ik zie boa’s met verdedigingsmiddelen als win-win situatie voor zowel politie als boa’s. De politie hoeft minder vaak op meldingen af van boa’s die door agressie in de knel zitten. En boa’s kunnen de taken van politie overnemen met bijvoorbeeld jeugdgroepen en bij voetbalwedstrijden.”

MvS: “Zou een regeling voor verdedigingsmiddelen lokaal of landelijk moeten zijn volgens jou?”

JE: “Enerzijds is het handig dat iedereen hetzelfde uniform en dezelfde middelen heeft. Dat Groningen hetzelfde is als Rotterdam. Als het via de lokale democratie loopt, is het in gemeentes met ‘Aboutalebs’ waarschijnlijk zo dat handhavers meer toezichthouders worden. In gemeentes met ‘Eerdmansen’ krijgen de handhavers een wapenstok en pepperspray. En wat ook zo is: in Nunspeet is de toekenning van middelen waarschijnlijk minder relevant dan in Rotterdam.
Maar toch: in de Rotterdamse gemeenteraad gaan we een meerderheid voor verdedigingsmiddelen net niet redden. Dan is landelijk regelen toch beter.”

MvS: “Wat gaat Leefbaar Rotterdam nu doen voor handhavers in de stad?”

JE: “Na het geweldsincident hebben we ze meteen een grote taart gestuurd, als steun in de rug. Wij vinden het belangrijk dat ze weten dat wij ze supporten. Voor alle boa’s gaan wij proberen het mogelijk maken de uitrusting aan te vullen met pepperspray en wapenstok, als die behoefte er is. De boa’s hier zijn echt heel boos over wat er gebeurd is. Het woord staking is al gevallen.
Ik denk dat Den Haag de druk die ze boa’s heeft opgelegd door het handhaven van de noodverordeningen volledig heeft onderschat. En misschien hebben we het met zijn allen wel onderschat. Als de coronaregels niet versoepeld worden, dan krijgen we een probleem van jewelste. Mensen zijn corona-moe en daarom zal het op straat alleen maar drukker worden. En de regels moeten toch gehandhaafd worden. Dat wordt nog listig.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN