Bikers fitter op de fiets met project HAAG

Bikers fitter op de fiets met project HAAG

12 sep 2019, nieuws

Afgelopen week was de aftrap van project HAAG, gericht op het vitaler en fitter worden van het bike-team in Den Haag. Werken bij een bike-team is heel wat anders dan zomaar een dagje fietsen. Het vraagt fysiek veel van je. “We begonnen pijntjes te ontwikkelen en na een dag werken hadden niemand meer ergens energie voor.”

Daisy is initiatiefnemer van project HAAG en mentor van het bike-team.Daisy: “Ik merkte dat het biken de collega’s -en ook mijzelf- parten ging spelen. Ze vertelden me dat ze na een dag werken op de fiets afgebrand thuis kwamen, op de bank gingen liggen en niks meer aan hun avond hadden. Tijdens het fietsen kregen we lichamelijke pijntjes en soms was de energie ver te zoeken. Als we dan weer in een dal kwamen met de bloedsuikerspiegel dan aten we een candybar om even snelle suikers binnen te krijgen. Dan konden we weer even vlammen, om vervolgens weer in te zakken. Hier worden de collega’s en de werkgever allebei niet vrolijk van.”

Van die bank af

Daisy vindt dat dit anders moet. “In een eerdere functie sportte ik met de politie. Het was pittig om weer van die bank af te komen, maar sporten deed mij goed. Dat was ook merkbaar op de bike.” Via de Arbodienst komt Daisy in contact met vakbond BOA ACP en project Connect, die hulp bieden bij het realiseren van haar idee. “Een groot gedeelte kon gelukkig vanuit subsidie gefinancierd worden, dus we konden aan de slag.”

Project HAAG

“Wat we doen bij project HAAG? Er zijn drie sportmomenten in de week onder begeleiding van een personal trainer. Fysiotherapeut en personal trainer stemmen samen af waar de pijnpunten zitten. Als bijvoorbeeld bij de meesten de onderrug spieren zwak zijn -die we juist nodig hebben voor een goede houding op de bike- gaan we daar extra aan werken. De fysio heeft een nul meting gedaan en doet dat na drie en negen maanden nog een keer. Verder is er iedere maand een les fysieke weerbaarheid. Daarnaast werken we met een slaapcoach, een voedingsdeskundige en een mental health coach.”

Meer energie

“Wij zijn nu 4 lessen verder. De opkomst is groot -23 deelnemers in de leeftijd van 19 tot 55 jaar- en de geluiden zijn positief. Het is zwaar, maar toch zeggen sommigen al dat ze meer energie voelen als ze thuis komen na het sporten. Als je het menselijk lichaam kent is dat ook niet raar. Door sporten maak je dopamine aan, wat weer zorgt dat je goed in je vel zit.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN