Carnaval in Heerlen: loop mee met de handhavers

Carnaval in Heerlen: loop mee met de handhavers

22 feb 2020, nieuws

Het is carnaval! Voor handhavers gaat het werk gedurende dit jaarlijkse feest gewoon door. De Heerlense wijkboa’s Marco, Bente en Mike geven ons dit weekend een inkijkje in hun werk tijdens de Vasteloavend

Dinsdag 24 februari: Lichtstoet

Controle praalwagens lichtstoet

Vanwege het onstuimige weer vindt de Groeëte Optóch, die zondag gepland stond, vandaag plaats.
Om 14.30 uur  bellen Mike en ik (Marco) we ons in bij onze Meldkamer / Camera Toezicht.  We doen nog wat administratie en lezen de voorwaarden waaraan de Lichtstoet van vanavond moet voldoen. De grote optocht is traditiegetrouw  om 13.11 uur gestart. Mike en ik, zullen daar waar nodig aansluiten.

Lichtstoet

Tijdens de Lichtstoet paraderen tal van groepen en wagens door het centrum van de stad. Speciaal voor deze gelegenheid de straatverlichting is uitgeschakeld. Aan ons wederom de taak om de route vrij te houden en het toezien op een veilig verloop tijdens de stoet, weer of geen weer. In de avond verkennen wij de optocht route en we treffen hier en daar een verdwaalde bestuurder aan. We wijzen de bestuurder op de snelste uitweg.

Verdwaalde bestuurder tijdens de lichtstoet

Waterproof

Rond 18:00 uur beginnen de praalwagens zich op te stellen op de aangewezen locatie. We maken een praatje met de organisatie en controleren de schitterend verlichte praalwagens op de vergunningsvoorwaarden.  Hopelijk is alles waterproof: het zou zonde zijn als de verlichting het begeeft.
20:11 uur:  de lichtstoet gaat van start. De ene wagen is nog een mooier dan de andere.

De ene wagen is nog mooier dan de andere

Groene thee of wodka

Tijdens het toezicht letten Mike en ik op het alcoholgebruik bij jongeren onder 18 jaar. Ondanks dat het carnaval is, is het niet meer van deze tijd dat er alcohol genuttigd wordt als je nog niet de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt. Al vrij snel zien we een jongen lopen met een geopende  fles in zijn handen. Volgens het etiket op de fles zou er groene thee in moeten zitten. Jammer genoeg voor de jongeman weten wij hoe inventief de jeugd kan zijn om het alcoholgebruik te camoufleren. Al vrij snel is ons duidelijk dat er rode Wodka (17,7%) in de fles zit. We hebben de jongen van 16 jaar geen proces-verbaal gegeven, maar hem van een Halt-verwijzing voorzien.

Inventieve camouflage van wodka

Ongeval

Even later krijgen wij middels onze porto een oproep van onze meldkamer. Een ongeval met zwaar letsel heeft plaats gevonden met een wagen uit de lichtstoet. Met enkele patrouilles gaan wij ter plaatse om de weg af te zetten met ons dienstvoertuig en de weg om te leiden.
Helaas eindigt voor deze carnavalsvierders het feestgedruis minder prettig.

Al met al, waren het geslaagde dagen en kijken we weer uit naar volgend jaar!
Vriendelijke groet uit het Zuiden des lands Mike, Bente en Marco.

CARNAVALSMAANDAG 24 februari

Optocht in Hoensbroek

Na een vervelende carnavalszondag, waar de optochten werden afgelast vanwege het slechte weer, gaan wij vandaag weer door! En wel met de grote optocht Groeete Breuker Vastelaovesoptocht in Hoensbroek. Deze optocht begint om 13:11 uur precies.

Sjiek verkleed

Onze dienst begint vandaag om 11.00 uur. Rustig opstarten met het doorlezen van het draaiboek van vandaag onder het genot van een kopje koffie. Vervolgens uniform  en spullen gereed leggen en klaar om de straat op te gaan.

Gereedmaken uniform

Voordat de optocht begint gaan mijn collega en ik eerst samen met de organisatie de route langs. Wij zorgen er onder andere voor dat deze obstakelvrij is. Eenmaal aangekomen op de afgesproken plek, het verzamelplein van alle carnavalsgroepen en wagens, is het al redelijk druk. Wij zien al mooie wagens staan met grote groepen mensen die ‘sjiek’ (mooi) verkleed zijn. Ik maak nog even een praatje met de Sjtadsprins (stadsprins) Niels de eerste va Gebrook (Hoensbroek).


Bente met Prins Niels de eerste en zijn gevolg

Handje helpen

Vervolgens rijden we met de organisatie de route langs. Tot onze verbazing zijn er geen ‘schokkende’ zaken en is het niet nodig om voertuigen te verslepen. Wij assisteren nog even met het plaatsen van de hekken om de wegen af te zetten en helpen zo de verkeersregelaars een handje.

13.11 start optocht

Om precies 13.11 uur start de optocht

Voor aanvang van de optocht surveilleren we in en om de route, praten we hier en daar met een aantal burgers en maken we afspraken met de verdere aanwezige ketenpartners (politie, beveiligers, verkeersregelaars etc.).
Om precies 13.11 uur start de optocht. Deze grote optocht bestaat uit 110 groepen/ wagens; mooie wagens met  grote, enthousiaste groepen. Ondanks een aantal regenbuien, is het druk en gezellig. De kinderen zijn blij met het snoepgoed dat gegooid wordt. En ook de volwassenen worden verrast met hier en daar een bloemetje.

Hoensbroek viert carnaval

Meldingen

Gedurende de optocht zorgen wij op diverse plaatsen voor toezicht en krijgen hier en daar nog te maken met een aantal meldingen (voertuigen die stoptekens en/of bebording negeren, wildplassers, foutparkeerders, beledigingen etc.) Maar dit mag de pret niet drukken!

Toezicht tijdens de optocht

Omstreeks 17.00 uur komt de laatste wagen aan bij het eindpunt van een geweldige optocht.

Alaaf!

Zaterdag 22 februari: kinderoptocht

Zaterdagmiddag om 13.33 uur trekt  de altijd leuke en fleurige Kinderoptocht door Heerlen.Het is bewolkt, maar gelukkig droog als het bonte gezelschap voor een plaatselijke ronde dwars door het centrum van Heerlen trekt. Heerlense basisscholen, carnavalsgroepen en muziekgroepen lopen mee.

De kinderoptocht in Heerlen

Onder toeziend oog en tot grote tevredenheid van Jonkheedsprins (jeugdprins) Thijmen Houben van de Carnavalsvereniging HVV de Winkbülle. De optocht eindigt op het Pancratiusplein waar in de feesttent aansluitend het Kinderoptochtbal plaats.Tijdens het Kinderoptochtbal worden ook de prijzen bekend gemaakt van de deelnemers.

Obstakel vrij maken van route

Van Mike en mij (Marco) wordt o.a. verwacht dat ze vooraf aan de optocht, zorgen dat de route obstakel vrij is. Hierna houden wij toezicht tijdens en rondom de optocht.
Voor aanvang van de optocht, eerst nog even een overleg met de organisatie. We spreken de bijzonderheden door en gaan nog even met zijn allen op de foto. Ondertussen stellen de eerste carnavalswagens zich op, alles verloopt hier vlekkeloos.

Even op de foto met de organisatie

Vervolgens verkenning van de route en hier en daar een paaltje omlaag gedaan zodat de optocht haar vrije doorgang heeft. Ondanks alle berichten op socialmedia en andere kanalen treffen we toch een voertuig aan dat geparkeerd staat op de route. Bestuurder ter plaatse laten komen om het voertuig te verwijderen. Ook even een praatje gemaakt met de aanwezige en zo belangrijke verkeersregelaars.

Praatje met verkeersregelaar

Bonte verzameling kinderen

We zien dat er zich al een behoorlijke menigte verzamelt langs de optocht route. Het is een behoorlijke bonte verzameling, leuk om alle kinderen verkleed te zien. Ook komen verschillende kinderen aan ons vragen of we ook snoepgoed uitgooien. Vanwege de drukte, komen collega’s Bente en Max, ons ondersteunen.

Collega’s Bente en Max (niet op foto)  komen ondersteunen

Ondertussen krijgen wij een melding dat er verkeersborden zijn omgewaaid en dat er elders een geslotenverklaring genegeerd wordt door automobilisten.  Om te voorkomen dat deze automobilisten de optocht doorkruisen, hebben wij de collega’s van toezicht in stelling gebracht om het verkeer te regelen. Collega Bente, spot een wildplasser op een niet zo’n slimme locatie. Bente geeft hem een proces-verbaal en wijst hem daarna op de  toiletgelegenheden.

Ondanks alle waarschuwingen, toch fout geparkeerd

Snoepgoed

13.33 uur: De optocht gaat van start, aan de voorkant wordt deze geleidt door de collega’s van de politie.

Politie leidt de optocht

Hierachter zien we de grote groepen en de Jeugdprins die, niet al te zuinig, snoepgoed en sinaasappelen naar het publiek gooit. De kinderen vangen lachend het snoepgoed op. De verklede groepen zijn erg mooi uitgedost en de wagens zien er prachtig uit. De optocht is zonder incidenten verlopen, dus dan is er tijd voor een biertje (voor de carnavalsvierders, wel te verstaan!)

Tijd voor een biertje

Vrijdag 21 februari:  intocht van de Blauw Sjuut

We verwelkomen we onze geliefde Blauw Sjuut weer terug in de thuishaven, osz leef sjtad Heële, na een tocht door de Euregio.
Daarna barst het  Blauw Sjuut-bal los in het feestpaviljoen op ’t plein in Heerlen centrum. Wij als team handhaving zijn hierbij ook aanwezig en zorgen vanavond voor toezicht en handhaven bij dringende noodzakelijkheid.

intocht Blauw Sjuut

Jaarlijks vaart het carnavalsgilde Blauw Sjuut uit om in de Euregio de Vasteloavend (carnaval) aan te kondigen. Dat gebeurt in de week vóór carnaval en daarbij doet de Sjuut rond de 35 ankerplaatsen aan. Met de lokale autoriteiten wordt er dan  op een ludieke manier gesteggeld over zaken die de afgelopen tijd niet goed zijn gegaan. Natuurlijk krijgt ook Heerlen er verbaal van langs!

De bemanning van de Blauw Sjuut bestaat uit ongeveer 20 personen. Het is inmiddels traditie dat de Sjtadsprins (stadsprins) van Heerlen van het voorafgaande jaar aanmonstert als ketelbinkie. Als hij die proef goed doorstaat mag het ketelbinkie in het daarop volgende jaar solliciteren als kapitein.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN