De boa voor al uw handhavingsklusjes’

De boa voor al uw handhavingsklusjes’

11 jan 2019, Algemeen nieuws

De Volkskrant pakte deze week flink uit met een artikel van Marcel van Lieshout over boa’s en de handhaving van het naderende verbod op bellen en appen op de fiets (vanaf 1 juli 2019). Weer een taak die op de hoop van de handhavingsklusjes van de boa terecht komt, zo is de toon van het artikel. En onze voorzitter Richard Gerrits, die in relatie tot het artikel geïnterviewd is, kan zich hier eigenlijk wel in vinden. ‘Als we het niet meer weten met de handhaving, komt het wel bij ons, een soort afvoerputje, terecht’,  zo zegt hij in het artikel.

Of zoals de Volkskrant het beschrijft: (…)’het gevoel bestaat dat de handhaving van elke nieuwe regel in het publieke domein zo langzamerhand op het bordje van de boa komt. De boa – officieel belast met de bevordering van de ‘leefbaarheid’ – controleert of de hond wel aan de lijn loopt en of de poep wordt opgeruimd, checkt of er wel betaald is voor het parkeren, maant de lallende toeristen in de rosse buurt tot kalmte, is soms leerplichtambtenaar of boswachter, houdt een beetje in de gaten of jongeren niet met alcohol uit de supermarkt komen, dwingt de berijder van de opgevoerde scooter tot stoppen en gaat straks dus ook achter de appende en bellende fietser aan.’ En – daarop volgend: ‘De boa, voor al uw handhavingsklusjes.’

En bij handhaving van regels stuit je als boa nog weleens op weerstand. Soms zelfs op agressie. Richard Gerrits verwacht dat dat ook bij de handhaving van deze nieuwe regels zal gelden. In het verkeersdomein, zo is de ervaring, zit de emotie immers vaak hoog. En geweldsmiddelen hebben boa’s meestal niet dus loopt het uit de hand, zo adviseert Richard Gerrits, schakel dan de politie in. ‘En dan maar hopen dat die komt’, besluit hij.

Lees hier deel 1 en deel 2 van het artikel

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN