Geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen!

Geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen!

31 jan 2019, Algemeen nieuws

Vandaag, donderdag 31 januari voeren de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) in Amsterdam actie onder het motto: geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen. Vanaf 7 uur in de ochtend schrijven ze gedurende 24 uur geen bonnen.

Boa’s staan in de plaats van de politie elke dag in de frontlinie, maar met een lege riem! De politie heeft zich namelijk vanwege het tekort aan agenten teruggetrokken en dat zal de komende jaren niet anders zijn. Jeffrey (boa in Amsterdam): ‘Wij eisen in het belang van onze veiligheid en die van de burger, goede arbeidsomstandigheden; zoals de bouwvakker een veiligheidshelm en goed gereedschap heeft. Bij een fatsoenlijke basis-uitrusting horen de bodycam, de wapenstok, en pepperspray.’

Eerste actie ooit

Het is de eerste actie van boa’s in de geschiedenis. Deze actie is een waarschuwing aan het adres van burgemeester Halsema van Amsterdam. Op 6 februari a.s. spreken wij met haar verder over de arbeidsomstandigheden van de boa’s. Als er dan geen afspraken kunnen worden gemaakt over de verdedigingsmiddelen, volgen hardere acties.

Geweldsmiddelen toegestaan bij bekwaamheid en noodzaak

Het gebruik van geweld- en verdedigingsmiddelen is niet alleen aan de politie voorbehouden, maar kan ook aan Boa’s worden toegekend. De regelgeving van het ministerie bepaalt dat boa’s kunnen worden uitgerust met verdedigingsmiddelen als aan twee voorwaarden is voldaan: bekwaamheid en noodzaak.

In Nederland zijn ongeveer 24.000 boa’s actief. Zij hebben veelal een mbo opleiding van 3 jaar gevolgd, minimaal vergelijkbaar met de politie. Bovendien worden boa’s daarna elk jaar bijgeschoold en getest met verdedigingsmiddelen. Een politie-surveillant krijgt al na een mbo-opleiding van maximaal 2 jaar de volledige uitrusting. Boa’s voldoen dan ook aan de bekwaamheidseisen.

Van noodzaak is sprake als het (fysieke) geweld tegen boa’s toeneemt. Uit cijfers blijkt dat het geweld tegen boa’s de laatste jaren is toegenomen. In Amsterdam heeft de helft van de boa’s te maken gehad met fysiek geweld. In 2018 waren er 580 meldingen van geweld tegen boa’s.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN