Goed werk leveren en aanspreekbaar zijn

Goed werk leveren en aanspreekbaar zijn

12 apr 2016, nieuws

“Het imago van de boa. Vaak wordt er gesproken over stadswachten, ongeschoolde personen, Melkertbanen  enzovoorts. Om me heen zie ik regelmatig berichten in de krant, Twitter en op televisie. Over velen daarvan kan ik me opwinden en meng me dan ook vaak in de discussie.”

Aan het woord is Nico Hesselink, senior toezichthouder bij de gemeente Dinkelland en Tubbergen. Vanuit de passie voor zijn werk ziet hij het als zijn taak om op te komen voor de belangen van zijn collega’s. “Moet je kijken wat we allemaal doen als boa’s. Het publiek weet dat vaak niet en dat kun je hen ook niet kwalijk nemen. Er wordt heel veel energie gestoken in opleidingen en toetsen. Bonnenschrijven is nog geen 5% van onze werkzaamheden. Maar dat is wel wat burgers bijblijft als ze parkeerwachters tegenkomen. Niet wetend dat er verschillende soorten boa’s zijn met verschillende soorten bevoegdheden.

Afgelopen weekend riep een groep jongeren nog naar me. Denigrerende opmerkingen. Ik heb hen even apart genomen en uitgelegd wie boa’s zijn en wat ze doen. We moeten voor onszelf opkomen. En dat doe je vooral door goed werk te leveren en uitleg te geven.”

En netwerken en zichtbaar zijn. Die rol heb je als boa ook vindt Nico. “Onbekend maakt onbemind. Het komt altijd van twee kanten. Ik vind het belangrijk aanspreekbaar te zijn, mensen moeten je weten te vinden. Dat geldt ook voor de samenwerking met de politie. Laatst zijn we gestart met een buurtapp. Dan is het heel normaal dat daar zowel politie als handhaving in zit. Ook op die manier zijn we bereikbaar en weten we wat er in de dorpskernen gebeurt.”

Nico pleit voor lidmaatschap van de bond. “Ik wilde me aansluiten bij een bond die iets voor mij kan betekenen en die wat in de melk te brokkelen heeft. Dat is voor mij BOA ACP. Ook ben ik contactpersoon geworden van regio Twente en zal naar alle waarschijnlijkheid IBB’er worden. Vorig jaar ben ik gevraagd om in de jury plaats te nemen voor de verkiezing Beste BOA van NL*. Ik vind het belangrijk te laten horen wat ík vind. Ik hoop dat vele collega`s mij volgen en zich bij BOA ACP aansluiten zodat we een stem hebben en onze cao en andere zaken goed worden uitgevoerd.”

*De verkiezing Boa van het Jaar vindt plaats op de Dag van de Boa in Ede op 23 mei in de Reehorst in Ede.

Nico Hesselink is senior toezichthouder bij Noaberkracht, werkorganisatie van de gemeente Dinkelland en Tubbergen. Sinds december 2008 werkt hij als toezichthouder (boa) bij Noaberkracht. Daarvoor werkte hij negen jaar bij de politie. Voor BOA ACP schrijft hij de komende maanden over thema’s die hem en zijn collega’s bezighouden.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN