Grapperhaus blijft en coronabeleid moet duidelijker

Grapperhaus blijft en coronabeleid moet duidelijker

3 sep 2020, blog

Minister Grapperhaus kan aanblijven. Het kan niemand ontgaan zijn waarom ‘onze’ minister onder vuur is komen te liggen: op zijn huwelijksfeest is de 1,5 meter afstandsregel niet gerespecteerd, bleek uit foto’s. Tijdens een pittig debat betuigde de minister zijn spijt aan de Tweede Kamer. En een dag eerder-via de bonden- ook aan jullie, de mensen die de coronaregels moeten handhaven en die het zo moeilijk hebben gehad de afgelopen tijd. Dat het voor BOA’s zwaar is om de vaak onduidelijke regels al maanden uit te moeten leggen, wordt inmiddels ook door de politiek gezien en kwam veelvuldig aan de orde tijdens het debat.

De fout van Grapperhaus maakte het er voor de handavers niet makkelijker op. Het was niet meer uit te leggen aan het publiek waarom zij zich wèl en de minister zich níet aan de regels hoeft te houden.
Echter, het eerste barstje in de geloofwaardigheid van het coronabeleid ontstond al op 1 juni tijdens de demonstratie op de Dam, waarbij te veel mensen te dicht op elkaar stonden. De volgende deuk in het beleid was de foto van het koningspaar dat de coronaregels niet volgde. De bruiloftsfoto’s van de minister waren slechts de druppel die de emmer deed overlopen.

In de Tweede Kamer zei de minister dat hij bereid is te kijken naar het verlagen van de coronaboetes. Het bestaande beeld dat er gelijk boetes worden uitgeschreven is sowieso onjuist, omdat de handhaving steeds eerst aanspreekt en waarschuwt, tenzij we het over notoire overlast-veroorzakers hebben. Ook wil de minister naar de aantekening in het ‘strafblad’ gaan kijken, die men overigens pas krijgt na meerdere coronaboetes. Hierover bestond bij een aantal parlementariërs het onjuiste idee dat er bij een boete meteen een aantekening op de VOG staat.

Hartstikke mooie toezeggingen natuurlijk, maar dat is niet waar onze prioriteit ligt. Wij willen praten over een duidelijker beleid. Zodat BOA’s niet meer de straat op worden gestuurd met opdrachten die niet uitvoerbaar zijn. Een beleid ook, dat rekening houdt met de veiligheid van de handhavers. Want we merken dat de frustraties beginnen op te lopen, dat het publiek een korter lontje krijgt en we zien zelfs een toename in het aantal incidenten met steekwapens. Als de BOA in de toekomst de handhaver van de coronaregels blijft, dan moeten we ook kijken of pepperspray aan de uitrusting toegevoegd kan worden.

Dit alles komt volgende week ter tafel als we verder praten met de minister van Justitie en Veiligheid, in wie wij nog steeds vertrouwen hebben op basis van de relatie die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Een geloofwaardig en uitvoerbaar beleid, zal hierbij onze inzet zijn.

Richard Gerrits, voorzitter Vakbond BOA ACP

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN