Kort geding tegen boa-staking op Koningsdag

Kort geding tegen boa-staking op Koningsdag

24 apr 2019, actie

De geplande staking op Koningsdag (tussen 18.00 en 21.00 uur) gaat als het aan de werkgever van de boa’s in Amsterdam ligt niet door. De gemeente stapt deze vrijdag 26 april naar de rechter. Dit ondanks geluiden dat er binnen de gemeente Amsterdam beweging zat in de weigering een aanvraag in te dienen voor verdedigingsmiddelen voor boa’s.

Het risico dat het zonder boa’s misgaat op een groot evenement zoals Koningsdag vindt de gemeente Amsterdam te groot. Zij schept daarmee het beeld dat de politie het niet alleen af zou kunnen. Volgens Vakbond BOA ACP bevestigt de gemeente Amsterdam hiermee de tekorten bij de politie en dat boa’s steeds vaker het werk van de politie overnemen.

Toenemend geweld

Boa’s in Amsterdam schrijven al vanaf september op gezette tijden geen bonnen uit, behalve bij huftergedrag en overlast. Deze publieksvriendelijke acties hebben als doel uitbreiding van hun uitrusting met pepperspray en wapenstok. Het geweld tegen hen neemt toe en de Amsterdammers voelen zich geregeld onveilig. Burgemeester Halsema – die eerder wel bodycams heeft toegezegd – wil geen aanvraag voor de verdedigingsmiddelen indienen bij de minister van Justitie en Veiligheid. Halsema wil geen verdeeldheid in de driehoek (gemeente, politie en justitie). Haar gesprekspartners in het overleg hierover zijn tegen een aanvraag en adviseren negatief.

Actie Dam

Voor de Amsterdamse boa’s is het onbegrijpelijk dat hun werkgever ze met onvoldoende middelen de straat opstuurt. Om hun verontwaardiging kracht bij te zetten, organiseerden Vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boa Bond dinsdag 24 april een actie op de Dam. Daar vertelde kaderlid Brian zijn verhaal: hoe hij een grote kleerkast met een loslopende pitbull een waarschuwing gaf en door de man werd bedreigd. De politie was te druk, per toeval kwamen er twee eenheden in zijn buurt tanken en konden hem te hulp schieten. En dit was maar één voorbeeld van wat hij op straat meemaakt. Brian baalt van de kritiek die boa’s krijgen: “Mensen zeggen dan dat we niks durven of dat we alleen de zwakkeren pakken.”

Waarschuwing

De voorzitters van beide bonden waarschuwden burgemeester Halsema en korpschef van de politie Erik Akerboom: “Doe de aanvraag voor verdedigingsmiddelen, want wij zijn het zat. Als het moet, dan gaat op Koningsdag alles plat!” Of de staking op Koningsdag wel of niet doorgaat, bepaalt de rechter komende vrijdag.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN