OM wil bevoegdheden particuliere beveiligers verruimen

OM wil bevoegdheden particuliere beveiligers verruimen

2 feb 2011, nieuws

Dat Super-PG Harm Brouwer vindt dat particuliere beveiligers meer bevoegdheden moeten krijgen, is waarschijnlijk niemand ontgaan. De media zitten er vandaag bovenop. De ACP is geen voorstander van dit plan. “Geef ruimte en geld aan de politieman/-vrouw, de professional”, aldus ACP vicevoorzitter Wiep van der Pal.

Tjibbe Joustra, voorzitter van de Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB), riep eind vorig jaar al op dat beveiligers meer bevoegdheden moeten krijgen. Hij gaf toen bijvoorbeeld aan dat particuliere beveiligers de mogelijkheid moeten krijgen om een winkeldief aan te houden, te boeien en vast te houden totdat de politie arriveert. Brouwer gaat een stapje verder. Hij wil dat beveiligers ook processen-verbaal kunnen uitschrijven en eventueel een wapenstok kunnen gebruiken.

Onderschatting politievak

“Waar Harm Brouwer net als Tjibbe Joustra aan voorbij lijkt te gaan, is dat de geweldstoepassing richting burgers een taak van de overheid is. Daar moet je zeer zorgvuldig mee omgaan”, zo zegt Wiep van der Pal. “De geweldstoepassing door politiemensen is niet voor niets aan strikte regels gebonden. Collega’s zijn hier bovendien jarenlang professioneel voor opgeleid. Het is hun vak. Wij krijgen nu sterk de indruk dat het politievak wordt onderschat.”

Investering politiewerk

Ook de kosten moeten volgens de ACP niet buiten beschouwing worden gelaten in deze discussie. ACP voorzitter Gerrit van de Kamp zei het eind vorig jaar al als reactie op de uitlatingen van Joustra: “Particuliere beveiligers, die dan in mijn ogen extra opgeleid zullen moeten worden, kosten ook geld. Waarom zou je dit geld niet aan de reguliere politie besteden?” Wiep van der Pal vult deze woorden graag aan: “Het kabinet zegt meer te willen investeren in de politie. Steek deze investering dan ook in politiewerk en hevel politietaken niet over naar particuliere bedrijven met winstoogmerk.”

EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag (Ned. 1, 18.15) zendt vanavond een reportage uit over dit onderwerp. In deze uitzending komt ook ACP vicevoorzitter Wiep van der Pal aan het woord.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN