Onderdeelscommissie V&S komt met initiatiefadvies over uitbreiding geweldsmiddelen

Onderdeelscommissie V&S komt met initiatiefadvies over uitbreiding geweldsmiddelen

9 sep 2020, interviews

Steef Danse werkt bij NS als boa bij Veiligheid & Service en is voorzitter van de onderdeelcommisie (OC)

Wat is de positie van V&S binnen NS?

“V&S bestaat als eigen PE (productie eenheid) sinds oktober 2015. V&S gaat erop vooruit, want we worden steeds professioneler. We zijn wel nog steeds bezig om goed gepositioneerd te worden, NS is een servicegericht bedrijf en het handhavingsverhaal is daarmee soms in conflict.
Reizigers weten vaak niet eens dat wij bestaan. Die schrikken dan als met je steekwerende vest de trein in komt. Dan hoor je: ‘Waar bent u van, wat komt u doen?’ ‘Ik kom alleen uw vervoerbewijs even controleren mevrouw’.”

NS is een bedrijf met ruim 32.000 medewerkers, hoe is de medezeggenschap geregeld?

“Er is een Centrale Ondernemingsraad met daaronder vier Ondernemingsraden en daaronder 23 onderdeelcommissies of OC’s. Binnen NS is medezeggenschap heel belangrijk, het leeft erg. Het is ook echt een vakbondsbedrijf.
In september 2021 zijn er weer verkiezingen voor de medezeggenschap. Voor die tijd wil ik langs alle 17 standplaatsen van V&S om nog meer leden te werven en mensen te zoeken die we voor vakbond BOA ACP op de lijst kunnen zetten. Want eigenlijk willen we er nog wel 2 of 3 zetels bij hebben, de volgende verkiezingen. Bij de afgelopen verkiezingen haalden we er vanuit het niets 5 van de 13.”

Wat heeft de OC bereikt voor V&S?

“Er is -doordat wij daar steeds op wijzen- nu constant aandacht voor onze bevoegdheden. NS benadert alles vanuit service, maar om handhaving kom je niet heen. De belangrijkste vraag die wij stellen: waar is V&S van? En het antwoord daarop is: het goed handhaven van de orde, rust en veiligheid en de beste service die we aan onze reizigers kunnen geven.”

Hoe is het om in coronatijd als V&S’er te werken?

“De vele incidenten die zich voordoen bij de handhaving van de bijzondere maatregelen die in het kader van Covid19 zijn genomen maken het steeds duidelijker dat de maatschappelijke context is veranderd. Onze collega’s werkzaam binnen V&S ervaren in toenemende mate gevoelens van onveiligheid ten gevolge van onvoldoende toerusting zowel qua informatievoorziening als qua geweldsmiddelen. De Onderdeelcommissie Veiligheid & Service vindt dat de toerusting van onze collega’s om gezond en veilig te kunnen werken op korte termijn uitgebreid moeten worden. Daartoe hebben wij een initiatiefadvies geschreven, dit initiatiefadvies behandeld zowel de uitbreiding geweldsmiddelen als ook een betere informatievoorziening zodat we veilig en gezond kunnen werken aan een veilige omgeving voor onze reizigers en collega’s.”

Wil je bij de volgende verkiezingen weer de OC in?

“Er gaat veel tijd inzitten maar ik wil het nog één zittingsperiode doen. Ik heb een goed netwerk binnen NS en bemoei me met alle V&S gerelateerde vraagstukken. Uiteindelijk moeten vernieuwingen toch langs de OC, dus is het beter om vanaf de voorkant al mee te praten. En ik hoor eigenlijk nooit: ‘Steef, dat hoort niet bij jou’.“

 

Dit artikel verscheen -gedeeltelijk- eerder in ons ons magazine Politiebericht

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN