Professionalisering van de boa deel 1: opleiding

Professionalisering van de boa deel 1: opleiding

12 feb 2021, artikel

Om het beroep boa nog verder te professionaliseren is er landelijke regulering nodig voor bijvoorbeeld opleiding, uitrusting en detachering. In deel 1 van deze serie onze visie op opleiding.

De opleiding tot boa is een vrije markt op dit moment. Een groot deel van de boa’s wordt opgeleid op de HTV opleidingen van het ROC. Maar daarnaast zijn er particuliere organisaties die ook een boa opleiding aanbieden.

Voorzitter van Vakbond BOA ACP Richard Gerrits: “Als we met elkaar zeggen dat de boa een professional is -en dat is hij-vind ik dat boa’s landelijk gezien dezelfde opleiding moeten krijgen.”

Takenpakket boa’s

“Ons standpunt is dat de opleidingen die je met een paar dagen studeren voor een boa-diploma kunt halen niet meer voldoen. Er komt bij het vak van boa veel meer kijken dan alleen theoretische kennis. Zeker als je kijkt wat het takenpakket van de boa nu is en wat daar in de toekomst bijkomt.”

Praktijkervaring

“De landelijke HTV opleidingen duren 2 of 3 jaar. Studenten volgen daar keuzevakken die gaan over bijvoorbeeld gesprekstechnieken en portofoongebruik. Er komen casuïstieken voorbij waarmee de boa’s op straat te maken krijgen en de studenten lopen stage. Dat soort onderdelen leer je niet met een 10-daagse cursus op je zolderkamer. Daar leer je alleen de theorie. In feite word je klaargestoomd om de vragen voor je boa-examen te beantwoorden. Maar als je al die antwoorden uit je hoofd kent, wil dat nog niet zeggen dat je een goede boa bent.”

Theoretische bijscholing

“Professionalisering betekent dus dat niet alleen theoretische kennis belangrijk is, maar ook de praktijk. Ook de ervaringen die mensen opdoen op straat, tijdens bijvoorbeeld een stage, zijn heel waardevol. Daarom heeft het onze voorkeur dat 80 tot 90 % van de nieuwe boa’s van de HTV opleidingen afkomt. De mensen die binnen het veiligheidsdomein willen overstappen -bijvoorbeeld van politie naar handhaving- die kunnen een deel van hun opleiding wegstrepen en een puur theoretische bijscholing krijgen. Dat is een goede ontwikkeling.”

Verdere professionalisering

“De Branchevereniging van Particuliere Boa Opleiders (BPBO) ondersteunt ons verhaal. Zij zien ook dat het takenpakket van boa’s enorm aan het veranderen is en dat er een verdere professionalisering nodig is. Met elkaar zijn we van menig zijn dat er een goede en gedegen opleiding moet worden gevolgd voordat de boa’s daadwerkelijk aan het werk gaan. En daarmee bedoelen we dat een opleiding die theorie- en praktijklessen aanbiedt.”

BOA Academie

“Bij de politie is de landelijke opleiding georganiseerd op de politie academie. Voor boa’s moet er ook landelijke regulering komen als het gaat om opleidingen. Daar moet het ministerie van Justitie en Veiligheid ook rol in hebben, zodat de kwaliteit gewaarborgd is.Wellicht kunnen we in de toekomst een landelijke opleiding via de onze BOA Academie aanbieden.  Straks zijn er dan twee mogelijkheden voor de boa opleiding: de HTV’s en de BOA Academie."

Mocht je vragen hebben over welke opleiding bij jouw situatie past: Wij helpen je graag met je keuze.

Mail je vraag naar info@ikbenboa.nl

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN BOA ACP?

AANMELDEN