Reactie BOA ACP op SP onderzoek

Reactie BOA ACP op SP onderzoek

22 jan 2015, nieuws

  1. In het SP rapport worden meerdere gemeentelijke boa-functies vergeleken met die van een  agent of surveillant van de politie . Een parkeercontroleur heeft een totaal andere taak dan bijvoorbeeld een toezichthouder APV of een stadsmarinier. De loonsom kan door de grote verscheidenheid dus enorm uiteenlopen. Dit wil niet per definitie zeggen dat de boa’s beter betaald worden dan een agent of een surveillant van de politie.
  2. De gemeentelijke boa’s nemen geen taken over van de politie. De gemeentelijke boa’s zijn vaak werkzaam binnen het domein veiligheid en leefbaarheid waarbij de dagelijkse aansturing vanuit de gemeente plaatsvindt. De werkzaamheden van de boa’s zijn vastgesteld in de lokale APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en kan per gemeente verschillen. De taakverdeling van de politie en de boa’s wordt lokaal met elkaar afgestemd dus er in die zin sprake van maatwerk.
  3. De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de opleiding/professionalisering/uitrusting van hun boa’s. Vakgroep BOA ACP is voorstander van een op te zetten veiligheidsacademie waarbij naast de Politieacademie gedacht kan worden aan een BOA-academie waarbij de kwaliteit en de professionaliteit van de boa gewaarborgd wordt. Die zou financieel gezien enorm efficiënt zijn voor de betreffende gemeenten om hun boa’s op zo’n academie op te laten leiden.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN