Seminar: Duurzame inzetbaarheid leeft!

Seminar: Duurzame inzetbaarheid leeft!

17 mei 2018, ACP

‘Niet gewoon goed, maar geweldig!’, luidde de reactie van een deelnemer aan het seminar Mobiliteit & Duurzame inzetbaarheid van boa’s, handhavers en toezichthouders. Vakbond BOA ACP organiseerde dit seminar samen met Project Connect. Circa 40 geïnteresseerden kwamen woensdag 16 mei naar Landgoed Zonheuvel in Doorn om te luisteren naar sprekers en deel te nemen aan workshops.

Meerdere deelnemers (vooral leidinggevenden) uit het boa-werkveld gaven voorafgaand aan het seminar aan dat zij wat sceptisch waren. Het werd immers onder andere georganiseerd door een vakbond en dan weet je het maar nooit, moeten sommigen gedacht hebben. Maar Vakbond BOA ACP is een vakbond nieuwe stijl, opent voorzitter Richard Gerrits het seminar.

Professionalisering van het boa-vak

Naast de traditionele belangenbehartiging en de rol tijdens cao-onderhandelingen, wil de bond veel meer dan dat. Samen met andere partijen werken aan professionalisering van het vak bijvoorbeeld. En ook: zich inzetten voor veilig werken, een beter imago en onder de aandacht komen en blijven van de politiek.
Kortom, werkgevers en werknemers en andere branchepartijen verbinden. Het seminar was daar een goed voorbeeld van en de scepsis bleek achteraf onterecht, gaf een aantal aanwezigen ruiterlijk toe. ‘Heel prettig dat het geen verhaal van de vakbond was maar echt een vakoverstijgend programma.’

Eigenaarschap bij medewerker én leidinggevende

Professor dr. Beate van der Heijden van Radboud Universiteit Nijmegen en professor dr. Ruud Muffels, van de Universiteit van Tilburg verzorgden beiden een plenaire sessie. Op een vlotte, humoristische en pragmatische manier vertelden zij over de wetenschap achter loopbaangeluk.
Zoals over de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers. Maar ook over hoe zij die soms wel wíllen nemen, maar te maken hebben met stereotypering van hun leidinggevende. Bijvoorbeeld als het gaat om hun leeftijd.

Het belangrijkste ingrediënt van loopbaangeluk is de mogelijkheid om te kunnen kiezen. Kiezen voor een andere functie of voor een opleiding. Het eigenaarschap hiervoor ligt bij medewerkers, al speelt de bereidheid van leidinggevenden een essentiële rol.

Proactief handhaven

Workshops over proactief handhaven, een succesvolle praktijkcase bij handhaving in Utrecht, het organiseren van duurzame inzetbaarheid, gezond en vitaal leven, en de kracht van eigenaarschap en de rol van leiderschap, gaven de dag een interactieve invulling.
Dat duurzame inzetbaarheid leeft, bleek uit de actieve deelname van de aanwezigen tijdens de sessies. Reacties en vragen worden volop met elkaar en de sprekers gedeeld. Tijdens de netwerkborrel was er gelukkig nog uitgebreid ruimte voor discussie, waarbij kaartjes werden uitgewisseld en koffie- en LinkedIn-afspraken werden gemaakt.
Het seminar was dusdanig succesvol dat een vervolg niet kan uitblijven. Laat ook anderen weten dat zij dit niet mogen missen!

Over Project Connect

Project Connect biedt ontwikkeltrajecten aan op het gebied van bewustwording, mobiliteit, vitaliteit en opleidingen. Initiatiefnemer Vakbond BOA ACP vroeg hiervoor met succes subsidie aan bij de overheid. Samen met gemeente Den Haag maakt zij het project ook organisatorisch mogelijk. Project Connect is er voor boa’s in heel Nederland.

Kent u iemand die een vraag heeft over zijn of haar loopbaan? Neem dan contact met ons op of ga naar ikbenboa.nl/loopbaan

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN