10 mei 2021, BOA
Je hoort er steeds vaker over, de boa. Tijdens de coronacrisis zijn deze handhavers veel in het nieuws geweest. Het resultaat: steeds meer mensen willen boa worden! Misschien denk jij er ook over na, maar heb je nog wat vragen. Daarom gingen wij in gesprek met Richard Gerrits, voorzitter van de boa-vakbond.
Om maar bij het begin te beginnen: boa’s zijn er in alle soorten en maten. Het gaat dus een stuk verder dan alleen de boa op straat. Er zijn zes verschillende soorten boa’s:
Hoe ziet een dag als boa eruit?
Het werk van de boa is heel divers. Om daar een beter beeld van te krijgen, zoomen we in op de boa in de openbare ruimte. Deze boa moet altijd beschikbaar zijn. Daarom zijn er verschillende diensten: een ochtend-, middag- en avonddienst.
Tijdens een dienst wordt er op verschillende dingen gelet. “Voor de coronatijd zaten we vooral op leefbaarheid. Dan keken we of auto’s wel goed geparkeerd stonden, of er geen verkeerd afval op straat terecht kwam en of er geen illegale afvaldumpingen zijn. Sinds maart vorig jaar zijn we vooral bezig met het handhaven van de coronamaatregelen. Dat kwam dus bovenop de taken die we al hadden. Er wordt dus veel flexibiliteit gevraagd van een boa. Maar het belangrijkste is en blijft dat wij in contact staan met de burger. Zo zorgen we ervoor dat mensen zich veilig voelen.”
Hoe word je boa?
Boa worden is natuurlijk best cool. Maar hoe word je dat? “Je kunt naar een roc. Er zijn 26 roc’s die deze opleiding aanbieden. Daar doe je een htv-opleiding (handhaving, toezicht en veiligheid). Een htv-opleiding is mbo 3 niveau en duurt twee of drie jaar. Dat doen de meeste boa’s. Daarnaast zijn er ook een aantal andere boa opleidingen die worden aangeboden door commerciële partijen.”
Er komen steeds meer boa’s bij. “Dat komt omdat je als boa echt met mensen in contact staat en iets voor ze kunt betekenen. De lonen zijn ook goed, niet lager dan bij vergelijkbare diensten, en de werktijden zijn regelmatig.”
Dat meer mensen boa willen worden, komt ook door de imagoverbetering. “Eerst dachten mensen wel eens dat je in twee dagen boa kunt worden. Dat is natuurlijk niet zo, het is een volledige opleiding. Dat beeld hebben we weten te veranderen. Daardoor wordt het aantrekkelijker.”
Het werk is dus heel leuk. Volgens Richard komt het omdat je een hoop taken hebt en veel in contact bent met burgers. "De ene keer wijs je ze op onwenselijk gedrag en de andere keer kan je ze juist helpen. Het werk is heel divers en dat maakt het zo gaaf.”
Wil je het artikel online lezen: https://www.studiekeuzelab.nl/ontdek/hoe-word-je-boa
Wil je meer weten over studiekeuzelab kijk dan op : https://www.studiekeuzelab.nl/
Wetsvoorstel en amvb over bewapening en uitrusting boa
De regels over de toekenning van geweldmiddelen staan nu in de Beleidsregels boa. Dat is een laag regelgevingsniveau, zeker als we kijken naar de impact van het gebruik van een geweldmiddel door een boa op de burger. Het is daarom wenselijk om deze regels naar het hogere regelgevingsniveau van een algemeen maatregel van bestuur (amvb)
2 novVerkiezingen Handhaving en Toezicht 2024
Wint jouw project dé innovatieprijs van 2024? De Verkiezingen Handhaving en Toezicht zijn weer van start gegaan. Ben jij betrokken bij een innovatief project dat bijdraagt aan het publieke belang? Meld je project voor 1 februari aan op www.verkiezingenhandhavingentoezicht.nl en maak kans op dé innovatieprijs van 2024. Wat kun je winnen? De vakjury selecteert uit
29 sepOneerlijke concurrentie opleidingsinstanties voor boa’s
Er zijn veel commerciële partijen die aanvullende trainingen en opleidingen aanbieden aan boa’s. “Dat is het goed recht van opleidingsinstanties”, zegt voorzitter Richard Gerrits van Vakbond BOA ACP, “maar we zien nu dat er partijen tussen zitten die in onze ogen niet altijd op een eerlijke en transparante manier werken.”
8 meiRol boa’s wordt steeds belangrijker
‘Begin dit jaar hadden we nog te maken met enkele coronaregels die langzaam kwamen te vervallen. Inmiddels zijn we alweer aan het eind van 2022 beland, met het WK voetbal als afsluiter en zelfs voor menigeen een rondje schaatsen op natuurijs. Maar wat ons vooral is opgevallen door het jaar heen: de boa wordt een steeds belangrijker onderdeel van onze samenleving’, zegt Richard Gerrits, voorzitter Vakbond BOA ACP, in zijn eindejaarsblog.
22 decMelding toename geweld bij NS rijkelijk laat
De NS roept het ministerie van Justitie en Veiligheid op om speciale NS-medewerkers van Veiligheid & Service extra bevoegdheden te geven. Dit omdat NS te maken heeft met een stijging van incidenten met ernstige vormen van agressie en geweld in de treinen en op de stations. Vakbond BOA ACP is verrast door deze late reactie
21 feb