Taskforce Tilburg Veilig: samenwerking boa’s en politie

Taskforce Tilburg Veilig: samenwerking boa’s en politie

20 feb 2015, nieuws

Op 19 februari 2015 was BOA ACP te gast bij de Taskforce Tilburg Veilig in Tilburg. BOA ACP werd hier vertegenwoordigd door Wout Jongman, vakbondsadviseur en Richard Gerrits lid van de vakgroep van BOA ACP. Taskforce Tilburg Veilig is een samenwerkingsverband tussen de gemeente (Toezicht en Handhaving) en de politie. De taskforce is nu ongeveer 5 jaar actief en heeft als speerpunten fietsendiefstal, woninginbraak, vernieling, beroving en mishandeling. Verslag van een werkbezoek.

De Taskforce Tilburg Veilig bestaat uit zes boa’s van de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente Tilburg en zes politieagenten. Het team werkt vanuit een politiebureau in Tilburg.  Lenie Oerlemans maakt als boa deel uit van dit team en is lid van BOA ACP. Zij vertelt ons erg enthousiast te zijn over dit team. Het team boekt zichtbare successen op allerlei fronten en de samenwerking met de collega van de politie is super. Typerend voor de werksfeer is dat de politieagenten veelal verlenging van de detachering vragen omdat de samenwerking goed bevalt.

Fietsendiefstal

Deze dag kunnen we zien hoe men probeert de fietsendiefstallen aan te pakken. Het hele team opereert in burgerkleding. Er worden één of meerdere lokfietsen geplaatst op hotspots, waar veel fietsendiefstallen voorkomen. Uiteraard worden de wettelijke kaders goed in de gaten gehouden, want het mag niet op uitlokking lijken. Vervolgens is het posten en in de gaten houden of de fietsen worden meegenomen. Tijdens dit werkbezoek posten we op twee plaatsen, nabij het Station NS en een locatie in het centrum van Tilburg. Of het nou aan de dag of het weer ligt (het is behoorlijk koud), niemand komt in de verleiding om een fiets mee te nemen. Maar, we krijgen een goed beeld van de aanpak van fietsendiefstal.

Stop heling

Terwijl we staan te posten vertelt Lenie ook over de inkoopregisters van de 2ehands handelaren. In heel Tilburg zijn deze handelaren verplicht om een inkoopregister bij te houden van goederen die ze inkopen. Dit is in de APV in Tilburg geregeld en daarop worden zij gecontroleerd. Deze handelaren zijn verplicht om goederen te controleren of ze van diefstal afkomstig zijn via bijvoorbeeld stopheling.nl. Volgens Lenie zijn zo al diverse goederen terug gekomen bij de rechtmatige eigenaar.

Periodiek zet Lenie met haar collega’s een kraam op bij bijvoorbeeld een rommelmarkt. Zij bieden daar fietsen aan voor een veel te laag bedrag. Het is verwonderlijk om te zien hoeveel mensen daarop af komen zonder zich af te vragen of het allemaal wel legaal is. Uiteraard worden de fietsen niet verkocht, maar worden de mensen voorgelicht over heling en hoe ze na kunnen gaan of het goed wat ze willen kopen niet van diefstal afkomstig is. Op deze acties ontvangen zij positieve reacties.

Voorkoming van woninginbraak

Ook op het voorkomen van woninginbraken wordt fors geïnvesteerd. Er wordt veel gedaan aan preventie en voorlichting gedaan. Als er een inbraak in een buurt is geweest wordt de buurttent direct opgezet om bewoners voorlichting te geven. Ook is er een adviseur van sloten en alarmen aanwezig. Voor en tijdens carnaval worden kaartjes verspreid met tips en een verwijzing naar de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl die deel uitmaakt van een landelijke campagne. Dit alles gericht op bewustwording bij de burger in Tilburg. Door alle inzet op preventie en voorlichting lopen de woninginbraken in Tilburg terug.

Samenwerken

Natuurlijk moet de Taskforce zich iedere keer weer bewijzen om bestaansrecht te hebben. De samenwerking met de politie is prima, ook al omdat er een politieagent aan het team toegevoegd wordt. Maar ook hierdoor mist de politie weer een man, dus ook de politie moet voortdurend overtuigd worden om deel te blijven nemen aan deze Taskforce.
Een samenwerkingsverband in deze vorm zijn we nog niet tegengekomen in Nederland. Wat BOA ACP betreft is dit nu een voorbeeld waarbij twee ketenpartners uit de veiligheidskolom in gezamenlijkheid een aantal problemen aanpakken en waarbij er vooral samengewerkt wordt. Het team is gedreven en doet met veel enthousiasme en collegialiteit hun werk. Het zijn van boa is een vak en dat bewijst dit team maar weer eens.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN