Veiligheid boa staat niet voorop bij raadsleden

Veiligheid boa staat niet voorop bij raadsleden

15 aug 2022, geweldsmiddelen

Gemeenteraadsleden geven niet altijd thuis als het gaat om de veiligheid van boa's. Terwijl zij samen met burgemeesters wel bepalen waar de boa wordt ingezet om mee te werken aan de veiligheid en leefbaarheid in een gemeente. "Bijzonder", zegt de voorzitter van Vakbond BOA ACP Richard Gerrits, "want geweldsincidenten tonen toch echt de urgentie aan om te investeren in voldoende middelen zodat collega's zich goed kunnen verdedigen."

Gemeenten zeggen goed werkgeverschap te willen laten zien. Dat tonen ze aan door ervoor te zorgen dat boa's veiliger hun werk kunnen doen. Verschillende burgemeesters willen daarom de wapenstok voor boa's aanvragen. Alleen wat blijkt nu? Zij lopen tegen een dichte deur aan bij raadsleden. Richard: "Geen idee waar de weerstand zit, waardoor zij de aanvraag vertragen of zelfs tegenhouden. Zeker niet nu begin dit jaar de pilot met de korte wapenstok, waar maar liefst tien gemeenten aan hebben deelgenomen, succesvol is afgerond."

Korte wapenstok

Boa's zijn goed getraind en weten wanneer ze de wapenstok kunnen gebruiken. Dat maakte de pilot duidelijk. Bovendien neemt het veiligheidsgevoel van de boa toe als hij/zij in het bezit is van voldoende verdedigingsmiddelen. Zoals minister van Justitie en Veiligheid vorige maand ook nog aangaf: 'boa's zijn de oren en ogen van de wijk, zij hebben er meer taken bij gekregen en hebben daarom ook de bijbehorende instrumenten nodig om hun taak goed en zelfstandig te kunnen uitoefenen'. Alle gemeenten kunnen op basis van de aangepaste beleidsregels een aanvraag voor toekenning van de wapenstok indienen.

Nalatigheid werkgever

"Het verbaast ons daarom des te meer dat raadsleden hiervoor gaan liggen en blijkbaar slecht op de hoogte zijn van het werk van boa's. Met het toenemend aantal taken krijgt de boa ook vaker te maken met geweld, zoals de mishandeling van zeven boa's afgelopen weekend. Zij verdienen een goede uitrusting. Middelen waarmee zij zich beter kunnen verdedigen tegen mensen die uit het niets agressief gedrag vertonen en geweld gebruiken tegen de boa", stelt Richard Gerrits. "Blijven gemeenten hier nalatig in, dan heb je kans dat boa's het voor gezien houden en kiezen voor ander werk. Op dat moment heb je een groter probleem."

De boa zorgt voor de leefbaarheid in gemeenten, laat gemeenteraadsleden dan ook goed voor de boa zorgen.

In de media

Vakbond BOA ACP sprak verschillende media hierover.

Omroep West: Boa bijna gewurgd tijdens mishandelingen Zoetermeer

Gemeente.nu: Bewapening boa 's blijft hangenbij gemeenten

 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN BOA ACP?

AANMELDEN