Veiligheid van boa’s staat voorop

Veiligheid van boa’s staat voorop

6 okt 2022, veiligheid

De veiligheid van boa’s wordt te vaak vergeten in de aanpak tegen zwartrijders en overlastgevers in het openbaar vervoer. “Een zorgelijke ontwikkeling nu incidenten lijken toe te nemen”, zegt Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP. In gesprekken met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en alle vervoerders, wil Gerrits voor eens en voor altijd tussen de oren krijgen dat de veiligheid van handhavers voorop staat. 

De voorzitter van Vakbond BOA ACP sloot vorige week aan bij een overleg tussen alle vervoerders om te praten over een landelijke aanpak tegen zwartrijders en overlastgevers in het openbaar vervoer. 

Geweld
“Op zich hele goede initiatieven”, vindt Gerrits. “Maar té vaak wordt de veiligheid van boa’s daarbij vergeten. Wanneer zij vervolgens met bijvoorbeeld geweld te maken krijgen, kunnen enorme risico’s ontstaan. We hebben bij zowel de vervoerders als het Ministerie van IenW er duidelijk op aangedrongen dat de veiligheid van de handhavers voorop staat en dat plannen pas uitgevoerd gaan worden zodra boa's uitgerust zijn met de benodigde verdedigingsmiddelen.”

Geen koppels op hoge risicolijnen
Vervoerders delen de zorgen van de vakbond. In de provincie Overijssel bijvoorbeeld, staat vervoerder Keolis voor een lastige beslissing. De provincie wil daar tijdelijke gelden stopzetten. Een direct gevolg is dat Keolis op ‘hoge risicolijnen’ geen koppels meer mee kan laten reizen maar slechts één persoon. “Hierdoor zijn handhavers binnenkort weer genoodzaakt alleen mee te reizen met risicovolle trajecten. Een ontwikkeling waarbij collega’s zich, terecht, zeer onprettig en onveilig voelen”, geeft Gerrits aan. 

Structureel meer geld en geweldsmiddelen
Vakbond BOA ACP en vervoerders dringen er bij de provincie Overijssel op aan om de tijdelijke gelden om te zetten naar structurele bijdragen. “Lukt dat niet dan zullen collega’s op zijn minst uitgerust moeten worden met geweldsmiddelen zoals een wapenstok of pepperspray. Alleen dan kan de veiligheid van zowel de reiziger als de handhaver worden gewaarborgd”, aldus Gerrits. 

Oproep
Voel jij je als boa in het openbaar vervoer weleens onveilig tijdens de uitvoering van je werkzaamheden? Meld je bij Vakbond BOA ACP via info@ikbenboa.nl. Wij zorgen voor jouw veiligheid als je werkgever dit nalaat.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN BOA ACP?

AANMELDEN