Waar moet je op letten bij detachering?

Waar moet je op letten bij detachering?

21 feb 2023, veilig en gezond werken

Zoals in veel sectoren kampt ook de boa-sector met tekorten. Detacheerders maken daar grif gebruik van. Dat verklaart de vraag die Vakbond BOA ACP steeds vaker krijgt over wat de voor- en nadelen zijn van detacheringsbureaus, het detacheren van boa’s.

Een veelgehoorde opvatting over detacheerders is dat zij veel geld verdienen. Vakbond BOA ACP maakt daar geen punt van. BOA ACP voorzitter Richard Gerrits: “Wel zijn wij van mening dat detacheringsbureaus – net als iedere werkgever – goed voor hun mensen moeten zorgen. Dat blijkt helaas niet altijd het geval. Wij zitten regelmatig met detacheerders aan tafel, omdat bijvoorbeeld onderdelen zijn opgenomen in een arbeidsovereenkomst van een gedetacheerde boa die wettelijk niet eens mogen.”

Arbeidsvoorwaarden detachering

En dat je bij de ene detacheerder misschien meer gaat verdienen of dat je een ‘auto van de zaak’ krijgt, wil ook niet zeggen dat er sprake is van een goede arbeidsovereenkomst. Die ontwikkeling baart Vakbond BOA ACP zorgen. ‘Maar wat is dan wel een goede arbeidsovereenkomst of waaruit blijkt dat ik te maken heb met een goede detacheerder’, is de vraag die wij als bond herhaaldelijk krijgen. Wij zetten het op een rij voor je.

Een goede detacheerder biedt onder andere het volgende:

  • Werken met vaste contracten.Inkomsten zijn evenredig aan de salariëring van de gemeente ambtenaren.
  • Geen concurrentie / relatiebeding.
  • Er worden opleidingen aangeboden.
  • Er is een vertrouwenspersoon aanwezig.
  • Er is geen sprake van zogenoemde payroll activiteiten.

Keurmerk

“Momenteel zijn er in onze ogen te veel detacheerders actief in de boa-wereld, waarbij het belang van de boa naar ons idee niet voorop staat. Daarom zijn we in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid rond de mogelijkheden om afspraken te maken over een keurmerk voor detacheringsbureaus”, zegt Richard Gerrits. “Werkgevers hebben er immers zelf ook het grootste belang bij dat zij investeren in kwalitatief goede boa’s die hun werk gezond en veilig kunnen doen. Dat begint bij goede arbeidsvoorwaarden.”

Heb je vragen over een bepaald detacheringsbureau voor boa’s? Je kunt altijd contact met ons opnemen. Misschien loop je onverhoopt tegen problemen aan bij een detacheerder? Laat ons dat dan vooral weten. Dat kan eenvoudigweg door een e-mail te sturen naar info@ikbenboa.nl

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN BOA ACP?

AANMELDEN