Waarom wij actievoeren

Waarom wij actievoeren

3 apr 2019, actie

Een boa kan vrijwel niets als hij of zij wordt aangevallen. Zeker niet in onze hoofdstad Amsterdam. Daar hebben boa’s (net als op veel andere plekken) geen wapenstok en zelfs geen pepperspray. Ze krijgen een training, een uniform en worden de menigte in gestuurd. Of ze maar even kunnen helpen bij het bewaken van de openbare orde. In een stad met een gigantisch overlastprobleem.

Vervolgens moeten deze boa’s dronken en doorgesnoven toeristen aanspreken op hun gedrag en wildplassers, vandalen en verkeersovertreders bekeuren. Ook als er opstootjes ontstaan, kijkt iedereen naar de boa’s (onze mensen in uniform) om in te grijpen. Er zijn helaas best veel burgers die dan fel op die boa’s reageren- soms zelfs agressief worden. We spreken bij vakbond BOA ACP regelmatig collega’s die tijdens hun werk zijn geschopt, geslagen of bedreigd. Boa-werk kan gevaarlijk zijn. Daar moeten gemeentes niet naïef in zijn.

Boa’s uitrusten met een bodycam is maar een deel van de oplossing. En de politie zit zelf tot over haar oren in het werk dus kan ook niet altijd (meteen) bijspringen.

Dus voeren we vanaf 4 april vijf dagen actie in Amsterdam. Krijgen boa’s geen verdedigingsmiddelen? Dan delen de boa’s ook maar even geen bonnen uit. En we zijn bereid om nog een stap verder te gaan. Zorgt de gemeente niet snel voor verandering? Dan volgt een harde actie op Koningsdag – de dag waarop er ieder jaar honderdduizenden bezoekers naar Amsterdam komen. Op die dag zullen onze boa’s al hun werk neerleggen. Als het aan ons ligt, hoeft het zover niet te komen.

Boa’s willen doen wat van hen wordt gevraagd. Ze zetten zich graag in gemeentes leefbaar te maken en houden. Maar niet zonder dat zij zichzelf kunnen beschermen als dat nodig is. We hopen dat Amsterdammers en bezoekers van de hoofdstad daar respect en begrip voor hebben.

Door: Richard Gerrits, voorzitter Vakbond BOA ACP

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN