Vakbondsadviseur Wout Jongman: “Kies altijd voor je eigen veiligheid”

Vakbondsadviseur Wout Jongman: “Kies altijd voor je eigen veiligheid”

Het zijn roerige tijden. Zoals veel van mijn collega’s zit ook ik thuis te werken en is het kantoor in Leusden gesloten. Toch hebben we met elkaar één doel: bereikbaar en beschikbaar zijn voor onze leden. Want laten we wel zijn: onze leden hebben het in veel gevallen veel zwaarder als wij bij de vakbond. In deze corona-crisistijd is alles anders. Althans, dat zou je denken. Je mag er  toch vanuit gaan dat als het kabinet maatregelen aankondigt om verspreiding van dit virus in te perken, iedereen zich daar aan houdt. NIET dus. Het was afgelopen weekeinde mooi weer en grote groepen mensen waren in de natuur. Wat denken zij, vraag ik me af.  ‘Het valt allemaal wel mee en wat kan mij nu gebeuren?’ Naïef gedrag met mogelijk grote gevolgen.

Ruzie om parkeerplaats

De handhavers in de natuurgebieden moeten ervoor zorgen dat de natuurbezoekjes normaal verlopen. Maar wat is normaal? Men maakt ruzie om een parkeerplaats, laat volop troep achter in de natuur. En de boswachter (boa) mag het opknappen, want die loopt natuurlijk geen risico op besmetting. Echt schandelijk gedrag. En dan nog de heel trieste figuren die agenten in het gezicht spuwen met de opmerking dat ze corona hebben. De eerste mensen zijn al tot stevige straffen veroordeeld. Wat mij betreft zeer terecht. Het zou mooi zijn als dit in het vervolg ook wat vaker wordt gedaan bij geweld tegen hulpverleners.

Gebrek aan beschermingsmiddelen

Zoals gezegd werk ik vanuit huis. Ik hou contact met (kader)leden via de moderne middelen. En dat gaat eigenlijk verbazingwekkend goed. Natuurlijk waren er na de afkondiging van de vergaande maatregelen wat opstartproblemen, ook bij handhavers en hun werkgevers. Maar over de hele linie zie je dat iedereen zijn weg begint te vinden in deze nieuwe realiteit. De flexibiliteit is groot. Want het is een uitzonderlijke situatie waarin we verkeren. Waar het nog ongelofelijk knelt is het gebrek aan beschermingsmiddelen zoals handschoenen en mondkapjes. Vanuit diverse gemeenten krijgen we daar vragen over van leden. Natuurlijk begrijp ik dat alles op dit moment naar de zorg en vooral ziekenhuizen gaat. Wat daar gepresteerd wordt grenst aan het ongelofelijke. Daar past alleen maar heel veel waardering en respect.

Eigen veiligheid

Je ziet ook dat de politie het lastig heeft en druk is met allerlei andere, ook heel belangrijke zaken. En ook binnen die sector vallen mensen uit door ziekte, wat nog meer druk op roosters geeft. Er worden noodverordeningen afgekondigd door burgemeesters. Wie moeten die dan handhaven? De gemeentelijke handhavers. Wij kunnen alleen maar het advies aan onze leden geven dat ze te allen tijde moeten kiezen voor hun eigen veiligheid als de situatie daar om vraagt. Dat geldt ook voor de boa’s in het openbaar vervoer. Al zijn de aantallen reizigers minimaal, toch moeten deze boa’s nog steeds aanwezig zijn op de stations, in de bussen. Ook daar geldt wat ons betreft eigen veiligheid eerst.

Voorkom besmetting

Ik heb makkelijk praten vanuit mijn thuiswerkplek. Maar ik zie elke dag een grote inzet van allerlei diensten zoals de politie, de boa handhavers in de diverse domeinen en natuurlijk in de zorg. Ik wil graag de Nederlanders oproepen om zich te houden aan de regels die de overheid vaststelt. Voorkom dat u de mensen in de zorg, bij de politie, bij de handhaving en andere diensten zoals ambulancezorg in groot gevaar brengt. Wilt u het op uw geweten hebben dat als u een hulpdienst nodig hebt, die niet meer beschikbaar is omdat iedereen besmet is?

Of moeten we dan zeggen: we hebben u gewaarschuwd. Eigen schuld dikke bult. Nee toch!?