Aandacht voor agressie en geweld tegen boa’s

Aandacht voor agressie en geweld tegen boa’s

Door: Wiep van der Pal

Met enige regelmaat spreek ik in het werkveld boa’s die met agressie en geweld te maken krijgen. Een onacceptabel maatschappelijk probleem dat soms ook zichtbaar wordt wanneer hulpverleners in actie moeten komen. Mensen die worden bekeurd, het daarmee oneens zijn en uit hun slof schieten. Zich vaak niet eens richten op de persoon maar op het uniform dat hen terechtwijst. Helaas kan de impact op de persoon en het werk wel groot zijn. Ik merk gelukkig ook dat steeds meer werkgevers hun boa’s training aanbieden om weerbaarder te zijn in hoe zij effectief kunnen omgaan met agressie en geweld.

Het voor handen hebben van geweldsmiddelen draagt ook bij aan het veiligheidsgevoel van Met enige regelmaat spreek ik in het werkveld boa’s die met agressie en geweld te maken krijgen. Een onacceptabel maatschappelijk probleem dat helaas ook regelmatig zichtbaar wordt wanneer hulpverleners in actie moeten komen. Mensen die worden bekeurd, het daarmee oneens zijn en uit hun slof schieten. Om het maar netjes uit te drukken. Zich vaak niet eens richten op de persoon maar op het uniform dat hen terecht wijst. Helaas kan de impact op de persoon en het werk wel groot zijn.  Ik merk gelukkig ook dat steeds meer werkgevers hun boa’s training aanbieden om weerbaarder te zijn in hoe zij effectief kunnen omgaan met agressie en geweld.  Maar of het al genoeg is?

Het voor handen hebben van geweldsmiddelen draagt in veel gevallen  bij aan het veiligheidsgevoel van boa’s. De verschillen per gemeente zijn nog steeds groot. BOA  ACP pleit dan ook al jaren voor een goede discussie over geweldsmiddelen die de boa’s kunnen gebruiken. Want boa’s hebben een verantwoordelijke  rol in de samenleving en verdienen deze ondersteuning. Dat betekent wat mij betreft overigens niet dat elke boa dezelfde geweldsmiddelen moet hebben, want je kunt dat heel goed situationeel bepalen (laat vooral de lokale omstandigheden bepalend zijn!).

Om voor het thema Geweld tegen BOA’s  blijvend aandacht te vragen organiseert BOA  ACP op 12 mei een lunchbijeenkomst met als thema “Geweld tegen boa’s”. Wat merk  jij hiervan mee in je werk? Wat kun je er zelf aan doen? En wat verwacht je van de overheid en de werkgever? Hoe kan BOA ACP zich sterk voor haar leden?. Ik nodig je van harte uit, want alleen jij als  professional kan ons goed voeden  met de praktijk(ervaringen) van alledag!

Meld je snel aan via vereniging@acp.nl