Het paard achter de wagen

Het paard achter de wagen

Door: Wiep van der Pal

Afgelopen week waarschuwde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor bezuinigingen op de plaatselijke handhaving. Minister Opstelten zet daarmee de lokale veiligheid en leefbaarheid op de helling, aldus de VNG.

Per 1 januari 2015 krijgen gemeenten geen vergoeding meer voor bekeuringen die worden uitgeschreven door boa’s. Tot op heden kregen gemeenten een deel van dit geld via het Rijk terug om te investeren in de bekostiging voor gemeentelijk handhavers. Vanuit de politiek wordt verschillend gereageerd: “Mag niet ten koste gaan van de lokale veiligheid”, “er moet een nieuw systeem komen” en “symboolpolitiek”. En natuurlijk hoor je ook dat ‘we doorgeschoten zijn in de inzet van boa’s en er een gemeentepolitie ontstaat vanwege een tekort aan mankracht van de politie.’ De minister reageerde met de boodschap dat de bekeuringsvergoeding een tijdelijke maatregel was om gemeenten te stimuleren de lokale handhaving van de politie over te nemen. Dit is volgens hem gebeurd, het geld is op en hij moet keuzes maken.

Ik wil minister Opstelten even in herinnering brengen dat hij enige tijd geleden nog zei dat een gemeente die boa’s inzet, dat niet doet als vervanging voor, of aanvulling op de politiemensen. “Nee, ze treedt daarmee, vanuit eigen verantwoordelijkheid, zelfstandig op, omdat ze vindt dat boa’s het beste antwoord zijn op plaatselijke problematiek, bijvoorbeeld overlast en verloedering”, aldus de minister. En bovendien: wij zien al dat gemeenten behoorlijke aantallen toezichthouders en handhavers wegbezuinigen …

Met het klakkeloos schrappen van de bekeuringsvergoeding maakt minister Opstelten zich met een jantje-van-leiden af van de discussie die eigenlijk moet worden gevoerd: wat mag veiligheid en leefbaarheid kosten? Wat is de visie op de rol van de boa daarin? Nu, maar vooral ook voor de toekomst? Hoe verhoudt zich dat tot de ontwikkelingen binnen de Nationale Politie en de samenwerking met de politie op lokaal niveau?

Zolang de minister geen echt antwoord heeft op deze vragen spant hij met de bezuinigingen het paard achter de wagen. En dat is wat de boa maar vooral de samenleving nou net niet kan gebruiken.

Links:

Gemeenten vrezen lokale veiligheid bezuinigingen Opstelten

Opstelten laat veiligheidszorgen gemeenten links liggen