Politie en OM slaan de plank mis!

Politie en OM slaan de plank mis!

Door: Wiep van der Pal

‘Gemeentelijke handhavers – de boa’s- bepalen voor een steeds groter deel het beeld van de beveiliging op straat’, zo begint de samenvatting van het WODC-onderzoek. En even verderop: ‘De alledaagse samenwerking tussen politie en boa’s wordt vaak gekenmerkt door een gebrekkige coördinatie’. Maar later meer over dit onderzoek. Waar ik nu bij wil stilstaan, is die discussie eind vorige week ontstond rond de inneming van de wapenstok van boa’s in Amsterdam. Dat fenomeen ervaren meer boa’s elders in het land en die uiten hun zorgen daarover bij BOA ACP.

Ik snap dat ook heel goed, want veel boa’s hebben elke dag te maken met agressie, met verbaal en fysiek geweld, zoals belediging, bedreiging en mishandeling. En dat niet alleen bij jeugdoverlast, afvaldumping en controles in de horeca. Het is al jaren de trend dat personen met een publiek taak ermee worden geconfronteerd. Met name vanwege de veiligheid van de boa’s en de preventieve werking van geweldsmiddelen zijn velen toegerust met handboeien. En in de loop van de tijd ook met wapenstok en soms ook met pepperspray.

Momenteel worden de effecten van deze toerusting met geweldsmiddelen geëvalueerd. Kennelijk heeft bij de toezichthouders politie en OM de gedachte postgevat dat boa’s nul geweldsmiddelen moeten hebben in plaats van het benutten van de passage in de beleidsregels boa’s van ‘nee, tenzij’ …

BOA ACP pleit voor minimale uitrusting met handboeien en verder een situationele toekenning van geweldsmiddelen: worden boa’s in een werksituatie geplaatst waarbij de kans op agressie en geweld (zeer) aanwezig is dan rust je ze ook uit met bijpassende geweldsmiddelen zoals wapenstok en pepperspray. In onder andere Alkmaar en Breda is deze discussie ook zeer actueel. Het zichtbaar dragen van geweldsmiddelen werkt preventief en draagt bij aan de eigen veiligheid én een beter functioneren van de boa. Dat is in het belang van de boa zelf, de burger en de politie.

BOA ACP roept de betrokken partijen op de toezichthouders en handhavers in Nederland eindelijk serieus te nemen, te waarderen op hun kennis en kunde. Haal dus geen geweldsmiddelen terug, maar investeer in een goede onderlinge samenwerking in het veiligheidsdomein en verdere professionalisering van de beroepsgroep boa’s!