‘Onthutsende ervaringen met boa’s’

‘Onthutsende ervaringen met boa’s’

Door: Wiep van der Pal

Plaats een oproep in een krant met de vraag of burgers willen reageren op ervaringen met handhavers of toezichthouders. Speel in op het sentiment en je krijgt vooral negatieve reacties.
Voeg deze samen en je hebt een artikel met ‘onthutsende ervaringen met buitengewoon opsporingsambtenaren’.  Afgelopen zaterdag publiceerde de Telegraaf een artikel met de kop ‘We zijn de boa beu!’. Het artikel bleek te zijn opgebouwd uit vooral negatieve ervaringen van willekeurige burgers. Het levert een eenzijdig, ongenuanceerd beeld op waarbij de krant verzuimt context te schetsen over de rol en de positie die de boa in het veiligheidsdomein heeft. Jammer en een gemiste kans voor de grootste krant van Nederland.

Boa’s zijn onmisbaar. Samen met de politie en andere veiligheidspartners werken zij dag in dag uit voor meer veiligheid en leefbaarheid. Ieder vanuit zijn of haar eigen taken en verantwoordelijkheden. Dat verdient waardering en respect.

Tegelijkertijd is het vak in ontwikkeling en bestaat er een grote diversiteit aan opvattingen over toezicht- en handhavingswerk. Over taken en bevoegdheden wordt veel gediscussieerd, duidelijke regelgeving ontbreekt nog. In die wereld doen boa’s hun werk. En wanneer een kleine groep niet-goed functionerende boa’s het beeld van een beroepsgroep bepalen, komt dat het imago natuurlijk ook niet ten goede.

Gelukkig zie ik tijdens mijn vele werkbezoeken dat het boa-vak steeds professioneler wordt. Er worden hogere eisen gesteld aan opleidingen en trainingen. Meer kwaliteit en kennis zal het imago ten goede komen. De boa kan het verschil maken met betrouwbaar en geloofwaardig optreden. Dat mag de burger trouwens ook van boa’s verwachten. Zoals één van onze leden het verwoordde: “De professionele handhaver heeft een gedegen opleiding, is zich bewust van zijn taken en behandelt burgers met respect.” Daar zet ik mij graag voor in!