Boeiend verschil tussen boa en politieagent

Boeiend verschil tussen boa en politieagent

Door: Wiep van der Pal

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor boa’s uit te rusten met handboeien. Naast grote steden als Amsterdam en Breda heeft ook de gemeente Almere vorige week hiertoe besloten. De boa’s in Almere geven zelf aan dat handboeien nodig zijn om bijvoorbeeld in geval van een aanhouding te kunnen boeien en zo op de politie te wachten. Dat maakt hun positie sterker en versterkt het gevoel van de eigen veiligheid.

Op zich een goede zaak, maar wordt het verschil tussen boa’s en politieagenten hierdoor niet steeds kleiner, zoals criminoloog Eric Bervoets in zijn onderzoek stelt? En is dat wenselijk? In uitstraling en uitrusting lijken ze dan meer op elkaar, maar moet dat ook gelden in het werk en optreden? Want, hoewel het takenpakket van de boa zich in sommige steden langzamerhand uitbreidt, blijven taken en verantwoordelijkheden gescheiden. Denk maar aan taken van boa’s die samenhangen met het bestuursrecht; dat zijn taken die de politie niet doet. Bervoets geeft in zijn onderzoek aan dat overlastbestrijding steeds meer het werk is van boa’s; de politie vangt boeven. Voor burgers is dit even wennen. Daarom is het belangrijk dat gemeenten, veelal de werkgevers van de boa’s, uitleggen wie waar over gaat. Gemeenten maken zelf de afweging welke uitrusting boa’s meekrijgen. Waarom dit gebeurt en hoe het boa’s helpt in hun werk moeten gemeenten zelf uitleggen. Dat geldt ook voor het werk dat boa’s  doen en hoe dat verschilt met politiewerk.

Vakgroep BOA ACP wil met boa’s en politiemensen deze discussie verder voeren in een Ronde Tafel Conferentie in het belang van hun vak. De”verrommeling” van het veiligheidsdomein is haar een doorn in het oog. Zowel boa’s als politiemensen hebben belang bij een weloverwogen en heldere scheiding van taken, rollen en bevoegdheden. Dat zal de positie van en begrip voor het werk van de boa, maar ook van de politieambtenaar ten goede komen.