De professionalisering van de boa gaat goed. Of niet?

De professionalisering van de boa gaat goed. Of niet?

Door: Nico Hesselink

Langzaam maar zeker gaat BOA Nederland over op het landelijke uniform. Geweldig om te zien dat we een professionele uitstraling en eenheid krijgen. De boa’s zijn over het algemeen hierover zeer tevreden.Ook de opleiding wordt verbeterd. PHB is in het leven geroepen. Dat moet het niveau omhoog halen.

In april was ik de gelukkige om de WK PV1 te gaan volgen. Fijne lessen en topdocent van NIVOO. Niets op aan te merken. Dan is het zover. De toets bij EXTH.
Eén uur heb ik de tijd voor een hele reeks vragen. Na 50 minuten zweten druk ik op enter. GESLAAGD, staat er in beeld. Natuurlijk ben ik blij, maar waarom? Ik heb enorm het gevoel dat ik geslaagd ben voor een toets Nederlands lezen. En niet voor mijn WKPV1!
De vragen zijn dermate ingewikkeld en lang dat je halverwege de vraag het verhaal al weer bijster bent.
Ik hoor dan ook na de toets van veel collega’s dat ze veel vragen fout hebben in verband met het lezen! Dit terwijl ze hun bevoegdheden en de lesstof zo konden opratelen.
Helaas heeft het EXTH een monopolypositie en ik hoop dan ook dat ze hier iets mee gaan doen.

Vervolgens staat de RTGB1 training op het programma. We hebben er zin in. Totdat het boek open gaat: “Aan allen, blader even mee. Bladzijde  6 en 7 doorstrepen! Dat is voor de politie.
Bladzijde 11 en de helft van 12 doorstrepen, is voor de politie.” En zo gaat het door.

Professionalisering van de boa! Hier wordt €600 euro p.p. betaald en dan is geen boek speciaal voor de boa? We nemen tijdens de les de artikelen door. Twee jaar geleden is artikel 2 van de politiewet veranderd in artikel 3. Niet in ons boek. In de uitgave van 2015 niet en ook nu in de uitgave van 2016 niet. Vreemd. Ook de proeftoetsen zijn op de politie geënt.
Bovenaan de toets staat. ‘Indien er staat dat u een opdracht krijgt moet u lezen dat u bevoegd bent, ook al is dat niet zo.’ Raar. Ik heb mijn bevoegdheden wel of niet, maar ik kan niet doen alsof ik ze heb. Bijvoorbeeld de  vraag ‘u zet uw zwaailamp en sirene aan..’ Ehm… die heb ik niet en ik mag daar ook niet mee werken.

Van mij en mijn collega’s  wordt verwacht dat wij een professionele houding hebben. Wat mij betreft staat daar ook een goede opleiding en behandeling tegenover. Wij zijn een beroepsgroep die steeds groter wordt. We moeten serieus genomen worden. Dat geldt ook voor opleiden en toetsen.
Als boa’s zijn we op de goede weg. Nu de rest nog!