Vet handig die hulptroepen, toch?

Vet handig die hulptroepen, toch?

Door: Wiep van der Pal

Het lijkt zo’n sympathiek berichtje … dat de postbode tijdens het bezorgen van de post even om zich heen kijkt en aan de gemeente meldt dat het niet pluis is in de wijk. De volgende stap zal ongetwijfeld zijn dat hij de burger ook aanspreekt of even tussen het huisvuil kijkt. Nog zo’n sympathiek ogend berichtje … de caissière van Albert Heijn (diezelfde die ook al een taak heeft alcoholmisbruik te bestrijden en dan te maken krijgt met assertieve burgers) kruipt tijdens het afrekenen van de boodschappen in de huid van een zorgverlener, ze pikt uit de rij aan de kassa de zwakkere, de hulpbehoevende of de dementerende medemens. Hoewel het ongetwijfeld goed bedoeld zal zijn, het zijn toch tekenen van onmacht om Rutte’s participatiemaatschappij goed en verantwoord vorm te geven op het gebeid van zorg en veiligheid.

Waar het mij hier om gaat is de lokale veiligheid. Waarom toch deze oproepen, terwijl we de afgelopen jaren hard hebben gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het vak van toezichthouders en handhavers (de boa’s) hebben geïnvesteerd in professionele ontwikkeling van de vakman? Het werken aan veiligheid in het publieke domein, in de wijk is niet zo simpel als het lijkt. Het is niet voor niets dat politie en boa’s daartoe goed worden opgeleid. Het vereist vakmanschap en daarom pleit ik voor inzet van onze van boa’s in de wijken. Ze verrichten dat werk al jaren en ook steeds beter.

Laat ze de oren en ogen in de wijk zijn. In dat verband verwijs ik ook maar naar een interview met Beatrice de Graaf (“die de weg wijst naar Parijs”) die pleit voor de wijkagent als de beste terreurbestrijder: “contraterrorisme is mensenwerk, de meeste aanslagen worden niet verijdeld door geavanceerde technologie van geheime diensten maar door informatie die reclasseringsbeambten, politieagenten of wijkwerkers ter ore is gekomen”. Ik voeg er de toezichthouders en handhavers aan toe. Zij zijn immers steeds meer de ogen en oren in de wijken. Benut hun kennis, contacten en bekend zijn. Het is al een oude wijsheid in lokale veiligheidszorg: kennen en gekend worden is cruciaal voor het op tijd signaleren van en ingrijpen op allerlei zaken die de veiligheid bedreigen. Benutten dus die boa’s, dan kunnen de postbodes en de caissières zich richten op hun eigen werk, dat moet tenslotte ook goed gebeuren.