Zundert stuurt de veiligheid het bos in

Zundert stuurt de veiligheid het bos in

Door: Ruud van den Langenberg

De Melkertbaan was in 1994 een initiatief van de toenmalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ad Melkert en was bedoeld om mensen werkervaring op te laten doen. In 2004 besloot de Rijksoverheid de Melkertbanen weer af te schaffen. Op dat moment waren er veel gemeentes die mensen via deze Melkertmodule in dienst hadden als zogenaamde Melketiers  in de handhaving. Denk hierbij aan parkeerwachters, stadswachten, toezichthouders, buurtwachten enzovoorts.

Vanuit deze positie raakte men ervan overtuigd dat handhaving geprofessionaliseerd moest worden en dat burgers die andere burgers gingen aanspreken een goede opleiding en professionaliteit zouden moeten hebben. Inmiddels zijn vele handhavers en toezichthouders (om)geschoold tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar.

Zundert

De gemeente Zundert gaat – zo lijkt mij- de klok weer terugdraaien. Zij gaan bijstandsgerechtigden weer als handhaving en toezichthouders inzetten. Dit staat in een publicatie uit de afgelopen week in de regionale kranten. “Gekleed in een gemeentelijk uniform gaan het komende half jaar zogenoemde straatwachters op pad in de buitengebieden en de kerkdorpen.”
In de buitengebieden heb je te maken met allerlei overtredingen die gevaar kunnen opleveren. Voorbeelden hiervan zijn afvaldumpingen, stroperij en chemische afval dumpingen van drugslaboratoria. Veel groene handhavers in de buitengebieden zijn dan ook bewapend voor hun eigen veiligheid.

De gemeente Zundert gaat nu niet-gekwalificeerde personen met hun gele vestjes het bos insturen om personen die bovenstaande delicten plegen aan te spreken.
Ook voor de Buitengewoon Opsporingsambtenaar komt er weer een collega bij. Waar men van de BOA professionaliteit kan verwachten zal dat voor zijn collega Melketier 2.0 niet verwacht kunnen worden. Hij mist immers enige vorm van opleiding. Tevens is uit het verleden aangetoond dat zaken door onprofessionaliteit makkelijker kunnen escaleren. Dit draagt niet bij aan een goede imago van de totale groep van handhavers en toezichthouders.

Opleiding

Er is behoefte aan nieuw, kwalitatief goed personeel maar het mag niet teveel kosten. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het mag geen uitvlucht zijn voor de gemeenten om aan de ene kant te bezuinigen op handhavers en toezichthouders en vervolgens mensen met bijvoorbeeld een uitkering in te zetten. Goed opgeleide collega’s met een normaal arbeidscontract die zich professioneel gedragen en zich kunnen verdedigen als er problemen zijn, dat is wat burgers mogen verwachten van hun overheid!