‘Hoogste tijd voor oprichting landelijk boa-platform’

‘Hoogste tijd voor oprichting landelijk boa-platform’

Door: Wiep van der Pal

Dat boa’s een zinvolle en steeds belangrijkere rol en taak krijgen in het openbare domein is een welkome ontwikkeling in het veiligheidsdomein. Immers in onze huidige netwerkmaatschappij is een goede samenwerking tussen veiligheidspartners in het belang van de burgers en de bedrijven. De negen randvoorwaarden voor de “handhaver van 2020” die de VNG beschrijft zijn zeer herkenbaar. De nieuwe visie van de VNG op boa’s is door BOA ACP positief ontvangen. Er zijn ook veel overeenkomsten met de visie van BOA ACP die enkele maanden gelden is gepubliceerd.

Het emanciperen c.q. professionaliseren van de beroepsgroep is ook het doel van BOA ACP. Verbetering van hun imago, vergroten van kennis en sociale vaardigheden, het versterken van beroepstrots en beroepsidentiteiten zijn daarbij belangrijke speerpunten.

Wat een beetje versluierend staat opgeschreven in de VNG-notitie (“ontwikkelingen in de maatschappij, decentralisaties sociaal domein, jeugdwerkers, sociale wijkteams”) is dat vele partijen, naast Politie en boa’s, een bijdrage kunnen leveren aan veiligheid op gemeentelijk niveau. Een integrale en samenhangende aanpak van veiligheidsthema’s over de diverse domeinen is de uitdaging! Onze maatschappij moet er tenslotte beter van worden. Het kan maar zo zijn dat tijdens een fraudeonderzoek naar misbruik van sociale zekerheid blijkt, dat dezelfde personen ook elders crimineel gedrag vertonen en hun kinderen van school verzuimen en dat er ook nog wel wat andere problemen opdoemen … een nog betere organisatie van het boa-veld is een mooie kans om de veiligheid voor de burgers te vergroten!

Wat mij betreft is het de hoogste tijd om de oprichting en vormgeving van een landelijk boa-platform snel op te pakken. Het biedt de kans om met allen die betrokken zijn bij de toezichthouders/handhavers van gedachten te wisselen over de professionalisering van de beroepsgroep, de organisatie van het veiligheidsveld en in samenhang en integraal de thema’ s samenwerking, uitrusting, opleiding en informatiedeling.

De goede samenwerking tussen BOA ACP en VNG en andere relevante partijen zal ongetwijfeld worden voortgezet. In het belang van de toezichthouders en handhavers in Nederland. Zij verdienen onze inzet en respect!