3 jaar Vakbond BOA ACP

3 jaar Vakbond BOA ACP

Drie jaar ben ik nu werkzaam als vakbondsadviseur bij Vakbond BOA ACP. In die drie jaar heb ik veel meegemaakt. Mooie zaken, droevige zaken maar ook zaken die mijn verbazing wekken. Nee, dit is geen afscheidsspeech. Maar wel een terugblik, zo aan het einde van 2017.

De rode draad was en is onze leden, waar wij het allemaal voor doen. Handhavers en toezichthouders die veelvuldig in de frontlinie staan, mooi werk doen. Maar ook te maken krijgen met agressie en confronterende incidenten. Drie jaar geleden vroegen wij ons af of een aparte boa-vakbond noodzakelijk zou zijn. Het antwoord was toen en is nu nog steeds een dikke ‘ja’. Dat hoor ik ook terug van onze leden. Diezelfde leden geven aan dat ze het enorm waarderen dat we verstand hebben van hun vak en dat ze dat belangrijk vinden. Vakbond BOA ACP geeft het een stem. Want, nog te vaak voelen ze zich niet gehoord. Ook als ze weer eens worden weggezet als stadswacht of beveiliger. Ik vind toch echt dat je onze mensen daarmee te kort doet. Onze taak is het dan om te blijven wijzen dat we het hier hebben over buitengewoon opsporingsambtenaren of toezichthouders.
Wil je als vakbond een groep mensen een stem geven dan is het noodzakelijk dat je als vakbond zorgt dat je groot bent. Want hoe groter je bent hoe sterker je staat, hoe meer je kunt doen. Dat zien we ook terug in de ledenaantallen. Vakbond BOA ACP is nu ruim drie keer zo groot als moment waarop ik drie jaar geleden instapte. Dat bewijst nog eens extra dat er behoefte is aan een vakbond voor boa’s en toezichthouders. Aan ons om dat vertrouwen waar te maken.

Een terugkerend probleem is agressie en geweld tegen boa’s. Uit te bannen is het niet en te voorkomen ook niet. Maar het zou goed zijn als de overheid wat meer achter de boa’s en toezichthouders gaat staan. Er is speciaal beleid in Nederland, waarbij het OM zwaarder eist als in ‘normale’ zaken. Dat leidt in veel gevallen niet tot een hogere uitspraak. Tot frustratie van de betrokken boa die het overkomen is. We zien in toenemende mate dat gewelds- en agressiezaken tegen boa’s geseponeerd worden omdat het OM vindt dat ze bijv. niet hebben kunnen vaststellen wie er begonnen is. Als je vervolgens het dossier bestudeert, geeft dat toch vaak een ander beeld. Voor Vakbond BOA ACP is het in zo’n geval onbegrijpelijk hoe het OM tot dit oordeel komt en zien we ons genoodzaakt een artikel 12 procedure in te dienen bij het Gerechtshof.
De afhandeling van aangiftes tegen boa’s is een ander blijvend zorgpunt. Vakbond BOA ACP heeft meerdere leden bijgestaan waartegen aangifte is gedaan tijdens de uitvoering van hun werk. In verreweg het merendeel van de gevallen bleek dat er ten onrechte aangifte was gedaan en in een aantal gevallen bleek er zelfs valse aangifte gedaan. De zaak wordt wel geseponeerd maar vrijwel altijd onder code 2, het niet kunnen bewijzen van het feit. Gevolg van het gebruiken van deze code 2 is dat de boa als verdachte in de politiesystemen blijft staan. We pleiten er daarom ook voor dat, als er onterecht of valse aangifte is gedaan tegen een boa, dat dit automatisch onder code 1 (onterecht als verdachte aangemerkt) wordt geseponeerd. Dan wordt er naar mijn mening recht gedaan en verdwijnt dit feit voor de betreffende boa. Achteraf corrigeren van de sepotcode bij het OM is geen eenvoudige zaak en kan maanden duren.

Ik kan nog wel even doorgaan met voorbeelden te noemen waarom Vakbond BOA ACP nodig is en nodig blijft. De boa’s, handhavers en toezichthouders, hebben inmiddels een stevige plaats verworven in de gehele veiligheidskolom en ze zijn daar ook niet meer uit weg te denken. Je ziet boa’s en toezichthouders in de steden, wijken, bossen en natuur, stations en andere plaatsen. Zij zetten zich elke dag keihard in voor een leefbare omgeving. Ze verdienen daarvoor waardering en erkenning. Vakbond BOA ACP zal zich hiervoor blijven inzetten. Ik doe dat, alweer drie jaar, elke dag met ongelofelijk veel plezier. Ook in het nieuwe jaar!.
Ik wens je goede feestdagen en een veilig en gezond 2018!

Wout Jongman