NS het spoor een beetje bijster …

NS het spoor een beetje bijster …

Door: Wiep van der Pal

Agressie op het spoor is een populair onderwerp de laatste tijd. De digitale media en de kranten staan er vol mee. Het maatschappelijk fenomeen van agressie en geweld is natuurlijk niet nieuw en erg lastig te beheersen. NS, vakbonden en kabinet spraken maatregelen af om de agressie op het spoor in te dammen. Blijvende aandacht en (aanvullende) maatregelen blijven de komende jaren nog hard nodig.

Wat mij opvalt is dat het eigenlijk altijd draait om het rijdend personeel. En dat is gek, want bij Veiligheid en Service werken toch al gauw 600 man. En ook onder hen heeft BOA ACP de nodige leden. Zij geven keer op keer aan dat zij én ook met agressie en geweld te maken hebben én ook een preventieve rol kunnen spelen bij het voorkomen van geweld op het spoor.

Op de perrons is het een drukte van belang. Iedereen die regelmatig reist met het ov weet en ziet dat. En sinds er op de perrons vele winkels verschijnen neemt de drukte toe, maar ook de risico’s op agressie en geweld. De reizigers (ik ben er één van) zien en ervaren dat ook. En verwachten veiligheid op de stations en in de treinen.

De boa’s van V&S willen graag een discussie met de directie van NS om samen van gedachten te wisselen over hun inzet op dit fenomeen. Onderwerpen als: samenwerking met de politie, handhaving regels rond de poortjes, de visie van de directie op rol, positie en bevoegdheden medewerkers V&S, maar ook met welke (gewelds)middelen ze worden uitgerust …

Het is de hoogste tijd deze waardevolle NS-medewerkers serieus te nemen en te waarderen. Daarom houdt BOA ACP een ledenbijeenkomst over wat zij wil inbrengen bij de directie. En dan gaan we de uitkomsten ervan bespreken met NS.