Gemeente, ga direct in gesprek!

Gemeente, ga direct in gesprek!

Door: Wiep van der Pal

In Huizen ergeren ‘verontruste’ buurtbewoners zich aan het optreden van boa’s. De boa’s zouden te fanatiek bekeuren, bewoners onjuist benaderen en daarmee onrust veroorzaken. Een aantal buurtbewoners startten daarom in december 2013 een Facebookpetitie en haalde het landelijk nieuws. Gevolg: nog meer ontevredenheid, boze mensen en … een zwijgende  gemeente. Intussen wordt de discussie (en stemmingmakerij) online steeds groter. Waar blijft de gemeente? Zij moet toch staan voor haar mensen en direct de dialoog aangaan? Met buurtbewoners en de boa’s in gesprek gaan om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken en te stoppen.

De gemeente Huizen, de werkgever van de boa’s, gaf gisteren eindelijk in een persverklaring aan dat zij vandaag een gesprek heeft (gehad) met de initiatiefnemers van de petitie. Dat werd tijd! Met een beetje pech lijden niet alleen de boa’s in Huizen maar ook boa’s elders in het land imagoschade door dit soort nieuws. Dat is onnodig en erg jammer.
De tijd van de Melkertbaan ligt alweer een tijd achter ons. Buitengewoon Opsporingsambtenaar is een beroep in ontwikkeling. Dat is soms even wennen. Burgers zijn de politie wel gewend maar boa’s met verschillende taken en bevoegdheden in verschillende uniformen? Dat is soms lastig uitleggen.

BOA ACP zet zich dan ook in voor meer professionaliteit en uniformiteit. Dat zijn geen loze termen. Concreet betekent dat: een goede opleiding, één uniform, duidelijke afspraken in rollen en taken. Ook in samenwerking met de politie en andere veiligheidspartners. En waar het minder goed gaat? Ga direct in gesprek en sta voor je mensen!

Radio 1 maakte gisteren een uitzending in Huizen. BOA ACP leverde hieraan ook een bijdrage.

*Update* Op donderdag 30 januari heeft de gemeente Huizen een petitie in ontvangst genomen. Ruim 1200 ondertekenaars maakten daarmee bezwaar tegen manier waarop de Huizer boa’s bekeuringen uitdelen. In een reactie laat burgemeester Fons Hertog weten zich niet te herkennen in het gedrag zoals dat in de petitie wordt geschetst. Hij vindt dat dit wordt bevestigd door het aantal klachten.