Alexander van Beest BOA van het Jaar 2018

Alexander van Beest BOA van het Jaar 2018

27 nov 2018, Algemeen nieuws

Tijdens de Dag van de BOA is Alexander van Beest (Vijfheerenlanden) gisteren verkozen tot BOA van het Jaar 2018. De jury vond het onder andere belangrijk dat de winnaar ondernemend is en zelfstandig tot een afgewogen oordeel komt.

Brengt enthousiasme over op studenten

Verder is Alexander volgens de jury een initiatiefnemer en meedenker met oog voor de burger. Dankzij zijn inzet is buurtbemiddeling opgezet. Alexander gaat met 1 opdracht de deur uit en komt met 4 opdrachten terug, vertelde zijn leidinggevende aan de jury. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de leefbaarheid van burgers en ondernemers. Hij is veel meer dan de handhaver waarvoor hij is aangesteld.

Ten slotte is hij een zeer deskundig stagebegeleider, de studenten lopen met hem weg. Hij brengt zijn enthousiasme en deskundigheid over op de studenten. En dat bleek. Een van zijn stagiairs nam de prijs voor Alexander in ontvangst (Alexander was ziek). Hij vertelde dat hij de HTVP-opleiding volgde om politieagent te worden, maar dat hij nu zo enthousiast is over het vak van BOA dat hij daar nu helemaal voor gaat.

Informatie gestuurd handhaven

De rest van de dag kenmerkte zich door een ontzettend inhoudelijk en boeiend programma. Zoals een plenaire bijeenkomst over informatie gestuurd handhaven. Waardoor je als boa niet alleen achter meldingen aan loopt maar ook meldingen voor bent of zelfs voorkomt.

Voorwaarde is wel een centraal systeem waarin meldingen worden vastgelegd. Alleen dan kunnen tijdens een festival dat vorig jaar geluidsoverlast gaf, gecombineerd met de windrichting, bewoners van een wijk vooraf gewaarschuwd worden. In Amsterdam wordt hier succesvol mee gewerkt.

GEO-gestuurd handhaven is ook een vorm van informatie gestuurd handhaven. Hoofd Handhaving van Arnhem vertelt dat hij het initiatief nam hiervoor. Via machine learning geeft het meldingssysteem aan welke meldingen belangrijk zijn (bijvoorbeeld alle meldingen waarin het woord shishalounge voorkomt). De BOA die het dichtst bij is krijgt de melding.

Bij deze manier van werken is niet de briefing belangrijk, maar de debriefing. Het biedt kansen voor een nieuwe groep handhavers: analisten.

Nudging; beïnvloed het gedrag van de burger

’s Middags vertelde Leo Bisschop over nudging. Een methode om gedrag op een positieve manier te beïnvloeden; om mensen een duwtje in de juiste richting te geven. Wat daarbij helpt is om je als BOA bewust te zijn van je houding (voor 55 procent verantwoordelijk voor hoe je overkomt), en je intonatie (bepaalt 38 procent van hoe je overkomt). Wát je zegt is gek genoeg het minst belangrijk.

Met deze wetenschap kun je tijdens het aanspreken van een burger zijn reactie beïnvloeden. Door een confronterende houding, krijg je weerstand. Veer je een beetje mee en stel je je niet confronterend op, neem je iemand mee. En dat is voor beide partijen fijner.

Kenissessies

Ook de kenissessies verdeeld over drie ronden waren een succes. In elke ronde kon je één sessie bijwonen en daar werd volop gebruik van gemaakt. De sessie gingen over aanpak alcoholmisbruik, agressieve honden, handhaven op het water en in natuurgebieden, proactief handhaven, samenwerking met politie, het nieuwe wetboek van strafvordering, jeugdboa, examinering, illegale vangst vogels en vuurwerk.

Verder waren er stands van partners van de Dag van de BOA die tijdens alle pauzes druk werden bezocht; dit alles tussen het koffie drinken, lunchen en netwerken door. Kon je er nu niet bij zijn? Houd in de gaten wanneer de volgende Dag van de BOA is (voorjaar 2019), het is écht de moeite waard!

Vakbond BOA ACP

Ook wij hebben onze kennis weer bijgespijkerd, nieuwe leden ingeschreven, met samenwerkingspartners bijgepraat en genoten van de sfeer. Trots op handhaving!

Meer informatie op dagvandeboa.nl

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN