Halsema halsstarrig naar handhavers

Halsema halsstarrig naar handhavers

6 feb 2019, Algemeen nieuws

Boa’s krijgen geen verdedigingsmiddelen

AMSTERDAM – Burgemeester Femke Halsema komt boa’s niet tegemoet in hun wens om verdedigingsmiddelen. De oplossing voor de onveilige werksituatie van boa’s ligt volgens haar in het inzetten van meer politiemensen. Die moeten de openbare-ordetaken van boa’s weer overnemen. Wel krijgen 100 boa’s een bodycam en heeft zij geregeld dat de boa-bonden Vakbond BOA ACP en Nederlandse BOA Bond binnenkort in Den Haag worden uitgenodigd.

Halsema verwijst de bonden met hun vraag om verdedigingsmiddelen naar de minister. Zij gaat hiermee echter voorbij aan de mogelijkheid die zij zelf heeft om dit soort middelen voor boa’s aan te vragen.

Dit is in het kort de uitkomst van het gesprek van vanmorgen met de burgemeester en de vakbonden.

In de frontlinie maar met een lege riem

‘Er is een tekort aan politiemensen en dat is niet zomaar in een paar maanden opgelost’, zegt Richard Gerrits, van Vakbond BOA ACP. ‘Terwijl ook vandaag weer boa’s in de frontlinie met een lege riem de orde staan te handhaven. Dit is een acuut probleem dat ieder moment mis kan gaan en grote gevolgen kan hebben.

‘We zijn blij met de lobby van burgemeester Halsema en kijken uit naar de uitnodiging van Den Haag. Tegelijkertijd blijft onze inzet in Amsterdam onveranderd. Dat is een lokale aangelegenheid en geen landelijke. Hoe gaat burgemeester Halsema ervoor zorgen dat boa’s veilig hun werk kunnen doen? Dat is zij als goed werkgever verplicht.’

Bodycam

De 100 toegezegde bodycams zijn slechts een fooi, aangezien er zo’n 450 handhavers in de stad werken. Gerrits: ‘En dat terwijl de bodycam bewezen effectief is tegen geweld. Onder andere in Breda is gebleken dat zo’n camera de-escalerend werkt. De lokale politiek in die stad heeft inmiddels bepaald dat alle boa’s een bodycam krijgen. Hoe is het uit te leggen dat niet iedere boa in Amsterdam een bodycam krijgt?’

Vervolgacties

In de hoofdstad zijn verdedigingsmiddelen al enkele maanden inzet van de strijd voor veiligere werkomstandigheden van boa’s. Vorige week nog schreven de boa’s 24 uur lang geen bonnen uit. De uitkomst van het gesprek betekent dat de boa-bonden zich gaan richten op vervolgacties.

Contact:

Richard Gerrits, voorzitter Vakbond BOA ACP: 06,23763362

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN