Stage in Nijmegen: ‘Het allerleukst is: je weet nooit wat de dag je brengt’

Stage in Nijmegen: ‘Het allerleukst is: je weet nooit wat de dag je brengt’

27 jul 2020, Algemeen nieuws

De afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente Nijmegen werkt al elf jaar met stagairs. In de loop van de tijd hebben de stagecoördinatoren een uitgekiend systeem ontwikkeld, bestaande uit verschillend soorten stages. De afdeling won in 2018 dan ook de verkiezing beste leerbedrijf 2018 in Gelderland. De stagiair heeft aan het eind van de stages een bak aan werkervaring èn krijgt ook betaald!

Leon Blokzijl en Dennis van Elk zijn beiden stagecoördinator in Nijmegen. Leon: “Dennis en ik zorgen ervoor dat alles voor de stagiairs op rolletjes loopt. Ook regelen we dat de collega’s nergens omkijken naar hebben en met de stagiairs de straat op kunnen.” In Nijmegen is het zo geregeld dat alle collega’s gecertificeerd stagebegeleider zijn. De eerste vier weken van de in totaal drie maanden durende stage krijgen de stagairs één vaste begeleider, waarmee ze op straat een koppel vormen.

Basisbeginselen

Dennis: “We kijken daarbij naar wie er bij elkaar past en van wie de studenten in onze visie het meest kunnen leren. Dus zetten we een introvert iemand eerder bij een persoon die makkelijk praat en sociaal is ingesteld.”
“De eerste vier weken,” vult Leon aan, leren de studenten de basisbeginselen van het vak. Denk daarbij aan: hoe bedien je een porto, wat zijn hier de huisregels, hoe zit een rooster in elkaar. Zodat ze de laatste 8 weken met iedere handhaver mee kunnen lopen, dat is de periode waarin ze de verdieping gaan zoeken.”

Projectstage

Naast de blokstage van 3 maanden, startte de afdeling 3 jaar geleden ook met projectstages. Leon: “We kunnen hier maar vier stagiairs per blok kwijt en we zien dat de studenten het beste leren in de praktijk en er dus behoefte is aan meer stagemomenten. Vandaar dat we toen hebben bedacht om ze projectmatig bepaalde problematieken op te laten pakken.”
Dennis deed een succesvol project met 2 stagiairs over fietsen in voetgangersgebied. “Daardoor is het beleid ook echt veranderd. Ook hebben we weleens een stagiair gehad die voor een project dat te maken had met toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden naar de wethouder stapte. Die had helemaal zelf een campagne opgezet en is toen samen met de wethouder in de stad gaan flyeren. De studenten worden hier echt serieus genomen hoor, ze krijgen zelfs een stagevergoeding van 300 euro per maand. En zelf zijn ze ook supertrots als ze iets goeds bereiken.”
Leon voegt toe: “De gemeente Nijmegen wil dat de BOA steeds meer aan de voorkant van problematiek gaat zitten. Voorkomen in plaats van genezen. Die projectstages helpen ons ook daadwerkelijk om dat te bereiken.”

Klas

Naast het werk op de afdeling zijn Dennis en Leon ook in de klas te vinden. Dennis: “We geven presentaties aan klassen, leggen uit wat de gemeente doet en zoomen dan in op handhaving. Vervolgens kiezen we een thema waar zo’n klas mee aan de slag gaat. Dan moeten ze bijvoorbeeld in groepjes naar buiten om te kijken hoe het is gesteld met de toegankelijkheid. Leon: “Dat levert ons dan weer een mooie data-analyse op, zo snijdt het mes aan twee kanten. En soms komt daar iets uit waar een kleiner groepje dan weer een projectstage van kan maken. Deze werkvorm hebben Dennis en ik samen bedacht en is ontstaan vanuit de praktijk.”

Veel zelf doen

Stagiaires Kim en Quinty zijn nog maar 3 weken bezig, maar zijn nu al heel enthousiast over hun stage. Kim staat te trappelen om straks ook een project te mogen doen. Kim: “Ik wil graag een project met doelgroepen doen. En dan bedoel ik mensen met een verslaving. Ik snap zelf niets van verslaving en ik vind het mooi om uit te zoeken waar ik zo’n persoon mee kan helpen. Wat zo leuk is, is dat je hier de kans krijgt om zelf veel te doen en te leren. Voorheen dacht ik altijd dat handhaving vooral betekende parkeerbonnen uitschrijven. Maar er zit zoveel meer achter. Ik ben heel blij dat ik gekozen heb voor deze opleiding.”


Stagiaires Kim en Quinty trots in uniform

Elke dag anders

Quinty: “Ik ben gekoppeld aan een handhaver die in een buitenwijk werkt. Dat is weer heel anders dan werken in het centrum, zoals Kim doet. Mensen reageren heel verschillend op je. De ene is blij dat er aan de problemen in de wijk wordt gewerkt en de ander wordt gelijk boos. De eerste keer dat ik dat meemaakte dacht ‘wow, wat is dit’. Maar ik weet inmiddels dat ze niet boos op mij persoonlijk worden, maar op mij in uniform. Het allerleukst aan de stage vind ik dat je niet weet wat de dag je brengt. Er kan zomaar iets gebeuren waardoor de dag heel anders gaat verlopen dan gepland.”

Gemotiveerde studenten

Stage coördinatoren Leon en Dennis hebben eer van hun werk. Dennis: “Ik krijg er enorm veel energie van als ik hier die jonge mensen zo gemotiveerd zie binnenkomen.”
“En het mooie is”, zegt Leon “dat ze met een frisse blik binnenkomen. Uiteindelijk leer ik misschien nog meer van hen als zij van mij.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN