Vakgroep BOA ACP: meer fundamentele discussie over taak toezicht en handhaving

Vakgroep BOA ACP: meer fundamentele discussie over taak toezicht en handhaving

4 sep 2013, nieuws

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp neemt op 5 september a.s. deel aan een hoorzitting over de toekomst van het veiligheidsbeleid in Nederland. Centraal daarin staan de rollen en taken van alle partijen die actief zijn op het gebied van toezicht en handhaving. De hoorzitting is een vervolg op de brief van 1 juli 2013 van de Minister van Veiligheid en Justitie als reactie op de roep van Tweede Kamerleden om te komen met een visie op toezicht en handhaving in Nederland.

In de afgelopen decennia is de “vraag” naar veiligheid in de hele samenleving op alle niveaus toegenomen. Dat geldt ook voor de vraag naar toezicht en handhaving in de openbare ruimte. Daarnaast is duidelijk geworden dat door de inzet van politie op andere domeinen er niet meer voldaan kan worden aan de behoefte die op dat punt bestaat. De minister wil onder andere via deze hoorzitting antwoord geven op de vraag: ‘hoe nu verder?’

Fundamentele discussie

Vakgroep BOA ACP wil een meer  fundamentele discussie over rollen en taken van partijen die in de openbare ruimte actief zijn op het gebied van toezicht en handhaving in brede zin en de rol van de boa in het bijzonder. ACP-voorzitter van de Kamp zal het ACP-standpunt verder toelichten tijdens de hoorzitting. De  ACP is tevreden met het feit dat er hiermee een start wordt gemaakt met de politieke discussie over een onderwerp dat uiteindelijk alle burgers in Nederland raakt.

Erkenning en eenheid

Vakgroepsvoorzitter Wiep van der Pal: “Boa’s maken onderdeel uit van een complex veiligheidsdomein waarin diverse partijen actief zijn. Het is van belang dat er een duidelijke visie komt op de grote diversiteit aan rollen en taken in dit domein, ook voor boa’s. Zij verdienen erkenning, goede arbeidsvoorwaarden en meer aandacht voor de vakinhoudelijke kant van het werk. Denk daarbij aan eenheid in uniform, voertuigen en het bevorderen van kennis en kwaliteit. Ook willen we duidelijke afspraken over de samenwerking met de politie. We willen dat de werkzaamheden van boa’s onder de regie van de politie uitgevoerd blijven, iets dat zij zelf ook willen.

Voor de rol van de ‘private’ boa in de openbare ruimte zijn wij geen voorstander aangezien de openbare orde en veiligheid van overheidswege democratisch gecontroleerd moet kunnen worden. Verdere ontwikkeling van de functie en beroepsgroep is noodzakelijk.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN